Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 09.09.2008.

Objavljena pomalo iznenađujuća lista šestorice u konkurenciji za Bookera

Engleski su se mediji raspisali o danas objavljenoj listi autora koji su ušli u najuži izbor za nagradu Booker, i za mnoge ona je svojevrsno iznenađenje jer čak tri potencijalna favorita nisu ušla u izbor - Salman Rushdie ("The Enchantress of Florence"), Michelle de Kretser  ("The Lost Dog") i Joseph O'Neill ("Netherland"). Članovi žirija ističu kako se nisu povodili za time "tko" je što napisao već su prosuđivali  kvalitetu samih djela.

Evo i kompletne lliste šestorice:

Aravind Adiga ("The White Tiger"), Sebastian Barry ("The Secret Scripture"),  Amitav Ghosh ("Sea of Poppies"), Linda Grant ("The Clothes on Their Backs") , Philip Hensher ("The Northern Clemency") i Steve Toltz ("A Fraction of the Whole").

Poklopilo se i da je izbor u zemljopisnom pogledu dosta uravnotežen, jer su zastupljena dva indijska autora, dva engleska, te po jedan australski i škotski. Aravind Adiga i Steve Toltz su ujedno i debitanti, a čak tri autora su već i prethodnih godina bili u užoj ili široj konkurenciji za Bookera (Sebastian Barry, Linda Grant i Philip Hensher).

Iako pobjednik odnosi i ček na 50 000 funti (za sada su si svi osigurali simboličnih 2500 funti koliko donosi samo uvrštenje u uži izbor), važniji je jaki marketinški efekt koju donosi nagrada Booker - prisutnost u medijima i, naravno, znatno poboljšanu prodaju knjige.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –