Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.03.2015.

Od korica do korica : Naklada Pelago
Održava se
10.03.2015. u 19h

U utorak, 10. ožujka u 19 sati u Booksi će, na tribini Od korica do korica, gostovati Katarina Luketić i Dušanka Profeta, suvlasnice i urednice jedne od cjenjenijih hrvatskih izdavačkih kuća, Naklade Pelago.
 
Ove godine Pelago slavi jedanaesti rođendan. 2004. godine dvije su prijateljice, Katarina Luketić i Dušanka Profeta, odlučile otvoriti izdavačku kuću i u njoj raditi knjige koje i same vole čitati. Tako je nastala Naklada Pelago, mala izdavačka kuća (ili kolibica, kako znaju reći) čiji je logotip svjetionika dobro poznat svima koji pomno prate što se objavljuje u Hrvatskoj.

Među autorima čije su knjige uredile i objavile nalaze se poznata imena kao što su Italo Calvino, John Fowles, Cees Nooteboom, Julio Cortázar, Roland Barthes... Istovremeno, zahvaljujući Pelagovom svjetioniku svoj su put do domaćih čitatelja pronašle i knjige dotad nepoznatih a vrijednih autora i autorica kao što su Tove Jansson, Jesper Juul, Tatjana Tolstoj, Isabel Fonseca, ili Pascal Quignard.
 
Koja zadovoljstva i koje gnjavaže krije posao vlasnice i urednice izdavačke kuće, hoće li stvarno tiskane knjige nestati onako kako polako, ali sigurno nestaju CD-i, što je u izdavaštvu danas bolje i lakše a što kompliciranije i teže no što je bilo prije jedanaest godina? Koji je uopće smisao baviti se knjigama u svijetu koji je iz dana u dan sve više digitalan i pun slika, a sve ispražnjeniji od teksta?

Ovo su neka od pitanja koja će postaviti voditeljica tribine Miljenka Buljević a na njih će odgovore ponuditi Dušanka Profeta i Katarina Luketić.
 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –