Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 25.09.2006.

Odlučni trenuci : Daj mi kino!
Održava se
26.09.2006.

U organizaciji Zagreb Film Festivala i Sony Alpha-e u Zagrebu će biti predstavljena izložba 70 fotografija najpoznatijih svjetskih direktora filmske fotografije pod nazivom - “Odlučni trenuci”. Svečano otvorenje izložbe održati će se u utorak, 26. rujna 2006., u 20.30 sati, u predvorju Kina Europa. Istodobno, službeno započinje akcija “Daj mi kino!“ koju su zajednički pokrenuli ZFF i Hrvatski filmski savez (HFS). Tom prigodom na blagajni kina potpisivati će se peticija za spašavanje preostalih hrvatskih kina.

Izložba “Odlučni trenuci" je nastala u produkciji američke Akademije filmskih znanosti i umjetnosti i Američkog udruženja filmskih snimatelja (ASC), a nakon premijernog otvorenja u Academy's Grand Lobby galeriji na Beverly Hillsu u prosincu 2005., Zagreb je prvi grad na svijetu koji će je ugostiti.

Fotografije većih formata prikazuju događaje koji su svojom “neočekivanošću, svjetlosnom situacijom ili ljepotom”, privukli pažnju samih snimatelja, često za vrijeme pripreme ili samog snimanja njihovih filmskih hitova. Neke od fotografija potpisuju i Oscarima nagrađivani Vittorio Storaro ('Apokalipsa danas', 'Posljednji kineski car', 'Reds'), John Toll ('Legenda o jeseni', 'Braveheart') ili pak pokojni Conrad Hall ('Butch Cassidy and the Sundance Kid', 'American Beauty', 'Road to Perdition'), dobitnik čak 3 Oscara.

Prigodom otvaranja izložbe u dvorani kina “Europa“ bit će prikazan kratki igrani film 'Projekcionist', australskog redatelja Michaela Batesa, kojim je otvoren prvi Zagreb Film Festival, a čime ove godine simbolično započinje akcija “Daj mi kino”, koju su zajednički pokrenuli ZFF i Hrvatski filmski savez (HFS). Od 20.00 sati će se na blagajni kina potpisivati peticija za spašavanje preostalih hrvatskih kina, a od 26. rujna peticiju možete potpisivati i na web-stranici www.dajmikino.org.

4. Zagreb Film Festival održati će se u Studentskom centru i Kinu Europa od 16. do 21. listopada ove godine, a u natjecateljskom i popratnim filmskim programima biti će predstavljeno više od 80 filmova iz tridesetak svjetskih zemalja.

Izložba će biti otvorena do posljednjeg dana Zagreb Film Festivala, 21. listopada 2006. Fotografije se mogu pogledati svakodnevno (uključujući i nedjelje) od 12 do 22,30 sati, a ulaz na izložbu je slobodan.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –