Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 08.05.2018.

Otvara se Mediteranski festival knjige (MFK) u Splitu
Održava se
09.-13.05.2018.

Mediteranski festival knjige (MFK) otvara se u srijedu, 9. svibnja, u kompleksu športskog centra Gripe u Splitu, a za sve ljubitelje knjiga i čitanja bit će otvoren do nedjelje, 13. svibnja 2018. 

MFK se svečano otvara točno u podne, kada će se posjetiteljima obratiti predstavnici Ministarstva kulture, Grada Splita i Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK-u (organizatora Festivala), uz glazbu ansambla za suvremenu glazbu Umjetničke akademije u Splitu UMAS/S.
 
Raznovrstan program za djecu i mlade započinje već u 10:30 sati, i to u prostoru Malog Bookvarija praktičnim satom robotike i programiranja za osnovnoškolce „Robotika je baš za mene!“ u organizaciji udruge za robotiku Inovatic, a u Bookvariju radionicom „Anuška – Sredozemna medvjedica – Zaštita prirode“ udruge Mala filozofija. U 12:30 na rasporedu je radionica ilustriranja za djecu Sonje Gašperov „Inja putuje u svijet slikovnica“. U poslijepodnevnim satima srednjoškolce očekuje Kviz o Mediteranu udruge Mala filozofija, a djecu od 5 do 10 godina kreativna pričaonica „Bajkaonica“ Jasmine Žiljak Ilinčić.
 
Poslijepodne će se na pozornici u velikoj dvorani održati promocije četiriju knjiga, pjesničkih zbirki „Mehanika peluda“ Martine Vidaić i „Permutacije“ Marija Glavaša (u 16 sati); publicističkog djela „Arsenizmi“ Darka Gulina (u 18 sati) te publicističke knjige Isacija Péreza Fernándeza „Ime, život i avanture 'anonimnog osvajača' Vinka Paletina iz Korčule“, koju je prevela i pripremila Tuga Tarle (u 19 sati).
 

MFK 2017 (foto: Iva Perković/MV)

U prostoru Bookvarija u poslijepodnevnim će se satima svakog dana održavati polemičke panel diskusije o aktualnim problemima. U 17:30 sati na redu je prva u nizu takvih diskusija „Lektira u kontekstu Nacionalne strategije za poticanje čitanja i Kurikularne reforme“, koja će pokušati dati odgovore na pitanja: Je li lektira kriva za sve? Jesu li lektirni naslovi za današnju djecu arhaični i kakve promjene donosi najavljena reforma? Kako kreativno obrađivati lektiru, poticati kritičko mišljenje i odgojiti buduće čitatelje? Što djeca i mladi čitaju izvan lektire? Što čitaju u drugim medijima? Kako od knjižnice načiniti cool mjesto istraživanja, druženja, učenja? Razgovarat će Nada Topić, Vesna Samardžić i Marija Rakić Mimica, a razgovor će moderirati Katarina Luketić.
 
U 17 sati u ulaznoj auli otvorit će se izložba ilustracija Davora Štambuka, koju će predstaviti Zlatko Gall i Ivica Ivanišević, a za cijelo vrijeme trajanja Festivala posjetitelji će u Malom Bookvariju moći razgledavati i fotografije Stipe Suraća „Rastočeno vrime – legende Mediterana“.
 
U večernjem off-programu u kafiću Cukarin Gripe održat će se program „Petominutljetka“, pod voditeljskom palicom Marija Glavaša, inauguriran prošle godine, tijekom kojeg će svi posjetitelji dobiti priliku čitati svoju ili tuđu poeziju ili prozu u trajanju od pet minuta.
 

Radno vrijeme sajma u srijedu, četvrtak i nedjelju je od 10:00 – 20.00, a u petak i subotu od 10:00 – 21:00 sati. Ulaz je slobodan na sve programe, a knjige će se prodavati s popustom do čak 70 %.  
 
Sve ostale pojedinosti o MFK-u i njegovu programu dostupne su na mrežnoj stranici mfk.hr, a objavljuju se i na Facebook stranici Festivala.

– Tanja Mravak najavljuje MFK 2018. –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –