Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.12.2015.

Otvorenje izložbe posvećene Baltazaru Adamu Krčeliću u NSK
Održava se
17.12.2015. u 12h

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u četvrtak, 17. prosinca bit će otvorena izložba "Baltazar Adam Krčelić u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu" koja je posvećena hrvatskomu povjesničaru, teologu i pravniku Baltazaru Adamu Krčeliću u povodu 300. obljetnice njegova rođenja.

Baltazar Adam Krčelić (1715. – 1778.) ostao je zapisan kao prvi koji je darovao svoju cjelokupnu ostavštinu (knjige, rukopise i pisma) Kraljevskoj akademiji znanosti u Zagrebu, odnosno njezinoj knjižnici, koja je danas poznatija kao Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. Izložba obuhvaća knjižnu građu vezanu uz njegov rad, koja se čuva u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Krčelić je pisao na latinskome jeziku i kajkavskome narječju hrvatskoga jezika. Među rukopisima koje je priredio na izložbi će se moći vidjeti njegovo najvrjednije djelo "Annue sive Historia ab Anno inclusive 1748." u kojem Krčelić opisuje političke prilike u Hrvatskoj za vrijeme vladavine Marije Terezije, a koje je poslije cenzurirano. U rukopisu autor piše kritički o tadašnjim prvim ljudima Hrvatske.
 
Među izloženim rukopisima bit će i djelo "De regnis Dalmatiae, Croatiae, Sclavoniae notitiae praeliminares" koje je posvećeno povijesti Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije s posebnim osvrtom na Arpadoviće i značenje Kolomanova izbora za Hrvatsku 1012. godine. Među tiskanim djelima koja će biti izložena nalazi se "Povijest stolne crkve zagrebačke" (Historiarum Cathedralis Ecclesiae Zagrabiensis Partis primae tomus I). U prvome izdanju "Povijest stolne crkve zagrebačke" 1754. godine otisnuto je samo nekoliko primjeraka jer je ubrzo nakon početka tiskanja stigla zabrana biskupa Thauzyja. Krčelić je pripremao i drugi svezak Povijesti stolne crkve zagrebačke, no rukopis nije uspio pripremiti za objavljivanje.
 
Posjetitelji izložbe moći će vidjeti i djelo "Sivlenje blasenoga Gazotti Augustina, zagrebechkoga biskupa" koje govori o djelovanju zagrebačkoga biskupa Augustina Kažotića te njegovim zaslugama pri utemeljivanju sjemenišne škole u Zagrebu. Djelo je napisano na kajkavskome narječju.
 
Izložba će biti otvorena od 17. prosinca do 23. prosinca 2015. godine u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –