Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 05.03.2008.

Otvorenje izložbe 'Tajna hrvatskog dvora u Nϋrtingenu i hrvatske obitelji Rožić
Održava se
06.03.2008.

U četvrtak, 6. ožujka 2008., u 12:00 sati, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu otvoriti će se izložba 'Tajna hrvatskog dvora u Nϋrtingenu i hrvatske obitelji Rožić'.

Pozdravne riječi na otvorenju izložbe uputit će:
prof. dr. sc. Tihomil Maštrović
glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
dr.sc. Vera Tadić
generalna konzulica Republike Hrvatske u Stuttgartu.

O izložbi će govoriti njena autorica gospođa Renate Neitzel.

Izložba 'Tajna hrvatskog dvora i hrvatske obitelji Rožić' pripovijeda jednu zanimljivu priču hrvatske obitelji Rožić (Roschütz) koja se dogodila u 17. stoljeću, u vrijeme Tridesetogodišnjeg rata između protestanata i katolika. U dokumentima je zabilježen podatak da je 14. rujna 1637. u jednom gradu u Schwarzwaldu sklopljen brak između Ivana Rožića (Johanna Roschütza) i Elisabethe Brenner. Nevjerojatni su uvjeti sklapanja braka. Naime, obavljeno je vjenčanje dvoje ljudi različitih konfesija iako Tridesetogodišnji rat još nije završio. Ljubav je pri tome pobijedila razarajuće sile rata i uspostavila sponu među narodima, što je još i danas vidljivo!

Iste, 1637. godine, Ivan Rožić je sa svojom suprugom došao u Nürtingen (pokrajina Baden-Württemberg). Iz spisa o inventuri u Gradskom arhivu Nürtingena gospođa Renate Neitzel, autorica izložbe, uspjela je saznati da je Ivan Rožić za tadašnje vrijeme u Nürtingenu stekao znatni imetak. Već 1642. bio je vlasnik lijepog dvora koji je kasnije po njegovu porijeklu prozvan Hrvatski dvor.

Ova bi priča vjerojatno već odavno bila zaboravljena da je poznata i slavna spisateljica Ottilie Wildermuth nije ispričala u svojoj pripovijetci „Der Kroatenhauptmann - Hrvatski kapetan" ili kasnije „ Der Kroatenähne - Hrvatski predak".

Gospođa Renate Neitzel istraživala je u dugogodišnjem radu podrijetlo obitelji Rožić, a njezina istraživanja oslanjaju se na činjenice i podatke iz pismohrane, crkvenih knjiga i obiteljske ostavštine. Izložba, u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu, prikazuje autentičnu priču Hrvatskoga dvora u Nürtingenu kao i povijest obitelji Rožić.

Izložba ostaje otvorena do 13. ožujka 2008.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –