Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 19.11.2018.

Pedstavljanje knjige 'Oulipo i književnost ograničenja' Ivane Buljubašić
Održava se
20.11.2018. u 18h

Pedstavljanje knjige "Oulipo i književnost ograničenja" Ivane Buljubašić (Naklada Ljevak, 2018) održat će se u svečanoj dvorani Filozofskoga fakulteta u Osijeku u utorak 20. studenoga s početkom u 18 sati. 

O knjizi će govoriti Milica Lukić, Jasna Horvat, Josipa Mijoč, Sanja Jukić te autorica.  

Jedinstvenost skupine Oulipo osnovane 1960. godine u Francuskoj zadržala se do danas, a njome je potaknuto određenje književnosti ograničenja. Takav pristup proizvodnje i čitanja književnosti počiva na konceptu ograničenja, prepoznatljivoj ideji skupine Oulipo. Najpoznatiji su oulipovci koji su svoje tekstove oblikovali ograničenjima Raymond Queneau, Georges Perec, Noël Arnaud, Italo Calvino, a ograničenjima danas pišu i autori koji nisu članovi skupine Oulipo. 

Ivana Buljubašić u suvremenoj hrvatskoj književnosti pronalazi primjere književnosti ograničenja, i to u tekstovima Jasne Horvat, Krešimira Bagića, Dubravke Oraić Tolić, Luke Paljetka te Milka Valenta. Knjiga je prvi pregled djelovanja skupine Oulipo i njezine poetike u hrvatskoj znanosti o književnosti te dokaz da koncept ograničenja živi i onkraj oulipovske prakse

Ivana Buljubašić

Oulipo i književnost ograničenja

  • Naklada Ljevak 11/2018.
  • 204 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533552118
  • Cijena 139.00 kn

Jedinstvenost skupine Oulipo osnovane 1960. godine u Francuskoj zadržala se do danas, a njome je potaknuto određenje književnosti ograničenja. Knjiga 'Oulipo i književnost ograničenja' Ivane Buljubašić je prvi pregled djelovanja skupine Oulipo i njezine poetike u hrvatskoj znanosti o književnosti te dokaz da koncept ograničenja živi i onkraj oulipovske prakse.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –