Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 22.05.2005.

Počeo Festival europske kratke priče

Četvrti po redu Festival europske kratke priče održava se od 22. do 27. svibnja u Zagrebu (kao i dijelom u Zadru) . Programska osobitost i želja ovog festivala jest da se u Hrvatsku dovedu najznačajnija imena suvremene europske književne scene, i tako napravi manifestacija koja bi se živošću i neposrednošću, ali i ozbiljnošću i atraktivnošću pretvorila u središnji književni događaj u Hrvatskoj, a možda i u regiji.

Od samog početka, ideja organizatora bila je i festivalskim se programima ne ograničiti samo na Zagreb, već u festivalsku priču uključivati i druge hrvatske gradove koje bi to moglo zanimati, a koji imaju potrebnu infrastrukturu i gradskost koja bi Festival mogla podržati. Prošlih godina festivalski gradovi-partneri bili su Osijek, Beli Manastir, Ljubljana i Hvar, a ove godine je to Zadar.

Na Festivalu europske kratke priče do sada su gostovala neka od najzvučnijih europskih proznih imena, a ove godine svoje sudjelovanje su potvrdile i takve književne zvijezde poput Denisa Johnsona (USA), Rashida Novairea (NL), Simone Vinci (ITA), Simona Crumpa (GB), Georgija Gospodinova (BUL), Oliviera Adama (FRA), Pawela Huellea (POL), Petrija Tamminena (FIN), Lucie Etxebarríe (ESP), Claire Keegan (IRL)... ali i domaći pisci: Ante Tomić, Zoran Ferić, Zoran Lazić, Drago Orlić, Igor Rajki... te predstavnici uglednih književnih organizacija i festivala kratke priče u Poljskoj, Litvi i Velikoj Britaniji.

Dugoročni cilj Festivala, važno je napomenuti, nije samo predstavljanje europskih kulturnih vrijednosti, već i jačanje svake od karika lanca koji u Hrvatskoj pisca veže s čitateljem. Kroz festivalske prevoditeljske radionice na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, djeluje tako i aktivna mreža prevoditelja s europskih jezika, stvara se baza podataka i kontakata korisna za sve daljnje nakladničke projekte u Hrvatskoj, ali i izvan nje, a radnim susretima domaćih i stranih pisaca, nakladnika, čitatelja i prevoditelja u okviru Festivala europske kratke priče na najbolji se mogući način začinje mogućnost sustavnog upoznavanja Europe s onim što suvremena hrvatska književnost može ponuditi.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –