Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 11.11.2013.

Počinje Interliber - 36. međunarodni sajam knjiga i učila

U Zagrebu u utorak 12. studenoga počinje Interliber - 36. međunarodni sajam knjiga i učila u prostorima Zagrebačkog velesajma.

Ulaz na sajam i ove je godine besplatan, a radno vrijeme je:
12, 13, 14. i 17. studeni  (utorak-četvrtak, nedjelja) od 10:00 do 20:00 sati te 15. i 16. studeni (petak i subota) od 10:00 do 21:00 sat.


Za ovogodišnji Interliber izdavači su pripremili mnoštvo novih naslova, brojna predstavljanja autora, knjiga, te niz stručnih i popratnih događanja, kao i radionica za djecu. Dakako, posjetitelje očekuju i mnogobrojne pogodnosti u vidu popusta, pa je Interliber mnogima već tradicionalno mjesto velike godišnje kupovine knjiga.

Interliber će i ove godine pohoditi brojni hrvatski autori (uz pokojeg inozemnog gosta), a susrete s njima, potpisivanja knjiga i promocije odvijat će se kako na glavnoj pozornici u paviljonu 6, u Autorskom kutku u paviljonu 6, kao i na nakladničkim štandovima.

Svoje nove knjige ili tijekom 2013. objavljene knjige predstavit će:

•    Miro Gavran (Pjesme), Sanja Pilić (Baš sam hepi), Siniša Cmrk (Mjesecolendar, ilustrirala Željka Mezić), Sanja Polak (Morski dnevnik Pauline P.), Tomislav Torjanac (Žabeceda, tekst Mihaela Velina), u izdanju Mozaika knjiga.

•    Vedrana Rudan (Amaruši), Dvina Meler (Nepodnošljiva lakoća putovanja), Aleksandar Stanković (Sto faca i Aca), Kristina Ercegović (Sam svoj gazda), Vera Čudina (Staklena zima), Mirjana Krizmanić (A što ćemo sad?), u izdanju V.B.Z.-a.

•    Marko Alerić i Tamara Gazdić-Alerić (Hrvatski u upotrebi), Ankica Begić (Indijanac Komanč, moj brat po krvi), Milana Vuković Runjić ("Draga Milana" u Italiji), Kata Mijić (Okajani grijesi), Vesna Krmpotić (Portret majke Indije), Lejla Kažinić Kreho (Dijeta 21. stoljeća), Majda Rijavec i Dubravka Miljković (Teen psiha), Stevo Karapandža (Kreativna kuhinja), Ljubica Uvodić-Vranić (Avantura osobne promjene 3), Ivana Simić-Bodrožić (Za što sam se spremna potući), Mani Gotovac, (Fališ mi u proljeću, u jeseni, u ljetu, u zimi), Gojko Berić (Zbogom XX. stoljeće: sjećanja Ive Vejvode), u izdanju Profila.

•    Stipe Botica (Povijest hrvatske usmene književnosti), Ivan Aralica (Japundže), Karlo Budor (Španjolska diplomacija i Nezavisna Država Hrvatska), Ivan Golub (Pohod milosti − izabrane pjesme), Ivan Cifrić (Leksikon socijalne ekologije), Luko Paljetak (Razlozi za nepovjerenje u sustav obrane od tuče), Tonko Maroević (Redak mulja, redak pjene), Kornelija Benyovsky Šoštarić (Mala vrtlarica), Milan Sijerković, Dario Kukić (Priče iz meteorološke škrinjice), Radoslav Katičić (Hrvatski jezik), Danijel Džino i Alka Domić Kunić (Rimski ratovi u Iliriku) Zdravko Dolenec, Petra Dolenec (Ugrožene i zaštićene ptice Hrvatske)… u izdanju Školske knjige.

•    Irena Lukšić (Očajnički sluteći Cohena), Vojo Šiljak (Doručak s autorom), u izdanju Disputa.

•    Olga Hadjić (Moć brojeva u našem životu), Vladimir Becić (Orsia) i Paul O'Grady (Ja, tata iz Irske) u izdanju Algoritma.

•    Zoran Janjanin (Crno na crno), Darko Milošić (55 lakih komada), Nora Verde (Do isteka zaliha) Zoran Pilić (Nije u tome stvar) i Marko Pogačar (Jugoton gori), u izdanju Sandorfa.

•    Sibila Petlevski (Stanje sumraka : Tabu III.), Ludwig Bauer (Toranj kiselih jabuka), Miljenko Jergović (Rod), u izdanju Frakture.


Predstavit će se i 1. kolo Djela Ive Andrića (planiranih 13 svezaka, u izdanju Školske knjige). Djela će obuhvatiti sve Andrićeve romane ("Na Drini ćuprija", "Travnička hronika", "Gospođica", "Omer-paša Latas"), izbor iz novelistike u tri sveska, knjigu pjesama i lirske proze, putopise, eseje i kritike te jedinstvenu zbirku Andrićeve mudrosti Znakovi pored puta. U prvom kolu objavljena su djela: "Na Drini ćuprija", "Travnička hronika", "Prokleta avlija", "Mara Milosnica i druge pripovijetke" i "Gospođica".  

Od stranih autora, najavljen je dolazak Adama Johnsona, dobitnika Pulitzerove nagrade za književnost 2013. godine, za roman "Sin Gospodara Siročadi", koji je objavljen kod nas u nakladi Lumen izdavaštva. Predstavljanje knjige održat će se u petak, 15. studenog u 12 sati na štandu Školske knjige. Istoga dana, Johnson će potpisivati knjige na Lumenovu štandu.


Na Interliberu će se održati završna svečanost nacionalnog kviza za poticanje čitanja, predstavljanje novih izdanja Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, svečano proglašenje pobjednika i dodjela nagrade za najbolju hrvatsku slikovnicu OVCA U KUTIJI, svečana dodjela Priznanja Hrvatske matice iseljenika za publicistiku, kao i "Matičina matineja pročitanih knjiga" na kojoj će se predstaviti autori hrvatskih manjinskih zajednica iz: Austrije, Crne Gore, Češke, Italije, Kosova, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije te Srbije.


Ovo dakako nije sve, o novim knjigama, predstavljanjima, promocijama i ostalim događanjima izvještavat ćemo na dnevnoj bazi, stoga zavirite češće na naše stranice prije nego vas noge odvedu putem ovogodišnjeg Interlibera.


***


UTORAK NA INTERLIBERU - 12. 11. 2013.

DOGAÐANJA NA GLAVNOJ POZORNICI U PAVILJONU 6

10,30 - 11,00 sati
"Zvijezde supermarket kulture", Maja Vukadinović, kulturolog i analitičar medija
Moderator: Milena Ðorđijević, književni teoretičar i urednica programa iz kulture u Narodnoj biblioteci Srbije
Utjecaj tabloidizacije medija na stvaranje vrijednosti, kao i odnos publike prema slavi i slavnima, ključne su teme ovog razgovora koji se oslanja na objavljenu studiju Maje Vukadinović "Zvezde supermarket kulture“. Neslavna je danas činjenica da medijske zvijezde predstavljaju najistaknutije nositelje vrijednosnih obrazaca u razdoblju tranzicije. Razgovor ima za cilj odgovoriti na pitanja kako i zbog čega zvijezde utječu na svakodnevni život publike?
Organizator: Narodna biblioteka Srbije

11,00 - 12,00 sati
Radionica "Čitaj mi" - na kojem će se djeci vrtićke dobi glasno čitati priče
Organizator: Unicef, u sklopu kampanje „Čitaj mi!“ za poticanje čitanja djeci od najranije dobi

12,00 - 13,00 sati
Predavanje: Građanski odgoj i medijska kultura u osnovnoj školi
Predavač: Mirjana Jukić, prof., učiteljica savjetnica, OŠ Rudeš, Zagreb
Organizator: Naklada Ljevak

13,00 - 14,00 sati
Predavanje: Turističke regije svijeta
Predavač: Zoran Curić, red. prof. Geografski odjel PMF-a u Zagrebu
Organizator: Naklada Ljevak

14,00 - 15,00 sati
Vedrana Rudan: "Amaruši“, premijera novog romana
Organizator: VBZ

15,00 - 16,00 sati
Biblioteka Stripos 9  "Velika glad u plemenu Gula Gula“, autori Franjo Martin Fuis i Andrija Maurović
Biblioteka Stripos 10  "Tri panja na otoku sreće“, autor Nenad Barinić
Biblioteka Stripos 11 "Posljednji fan“, autor Marko Dješka
Biblioteka Stripos Vanredno izdanje I  "Balkanske niskobuđetne treš priče“, autor Pajo Paksu

16,00 - 16,30 sati
Promocija knjige "Naša Neda bez scenarija“
Sudjeluju Julijana Matanović, Ðani Stipaničev i drugi
Organizator: Selman d.o.o.

16,30 - 18,00 sati
Predstavljanje knjige "Vječni Miladinovi“ autora Blagoja Jovanovskog
20 godina od izdavanja Makedonskog glasa
Organizator: Vijeće Makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba

18,00 - 18,30 sati
Lazaro Iriarte: "Povijest franjevaštva" - autor Anto Barišić
Knjiga je plod višegodišnjega autorova znanstveno-istraživačkog rada i proučavanja izvora povezanih sa sv. Franjom i franjevaštvom, te pruža nezaobilazni temelj ne samo za upoznavanje činjenica vezanih uz život samoga Franje Asiškoga, nego i pojedinih grana i ogranaka njegova Reda. Knjiga je tiskana u suizdanju Kršćanske sadašnjosti i  Hrvatske kapucinske provincije Sv. Leopolda Bogdana Mandića.
Organizator: Kršćanska sadašnjost d.o.o.

18,30 - 19,00 sati
Promocija naslova Lare Adrian (Poljubac ponoći), u izdanju 24sata.

19,00 - 19,30 sati
Predstavljanje djela prema odabiru Fondacije za izdavaštvo /Fondacije za nakladništvo, Sarajevo za objavljivanje putem natječaja za podršku autorima.
Projekt će predstaviti Ajdin Šahinpašić, direktor TDK Šahinpašić,


***


DOGAÐANJA NA ŠTANDOVIMA IZLAGAČA

KGZ/MJESEC HRVATSKE KNJIGE, Paviljon 6, štand 18f

11,00 - 12,30 sati
"Kindlanje ili Pametni uređaji za pametno korištenje" / "Smart Use of Smart Devices" – radionica na engleskom jeziku
voditeljica: Monica Fusich, Special Assistant to the Dean, California State University, Fresno, California
Organizatori: Marina Lončar/Američki kutak, KGZ – Knjižnica i čitaonica

13,00 - 14,30 sati
"Putovanje u Hong Kong i okolicu"
voditelj: Marijan Biruš, prof.
Putopisna radionica s fotografijama, kvizom i učenjem kineskog pisma.
(za učenike od 5. do 8. razreda)

15,00 - 16,30 sati
"Putovanje u Zemlju Zmaja"
KGZ – Knjižnica Tina Ujevića i Konfucijev institut
Likovna radionica izrade zmaja i kaligrafija, te interaktivnim posterima i izdanjima Konfucijevog instituta.
(za učenike 4. i 5. razreda)

17,00 - 18,30 sati
"Pročitajmo Kinu"
KGZ – Knjižnica Marina Držića
Ian Gnand i Yuxuan Cai kratkom će prezentacijom upoznati učenike s nekoliko zanimljivih informacija o Kini. Zatim će čitati jednu bajku, i to na kineskom i hrvatskom jeziku. Pomoći će učenicima da izrade i zaigraju igre jian zi i fangbao te da uhvate grah štapićima za jelo. Ukoliko budu vješti, na kraju će štapićima moći uhvatiti i nešto ukusnije!
(za učenike 4. i 6. razreda)

    
ŠTAND V.B.Z.-a, Paviljon 5

15,30 sati
"Amaruši", susret s Vedranom Rudan i potpisivanje knjige
          

ŠTAND MOZAIKA KNJIGA, Paviljon 6
11,00 – 13,00 sati
Druženje s autorima:
Sanja Pilić "Baš sam hepi"
Ova zbirka priča Sanje Pilić na duhovit i zabavan način donosi niz doživljaja iz života osnovnoškolaca. Diskretno poučna knjiga ističe: važnost učenja, prijateljstva, odgovornog odnosa prema sebi i drugima, ali i važnost igre i zabavljanja.

Željka Mezić i Siniša Cmrk : "Mjesecolendar"
Ova slikovnica svakom će djetetu pomoći da nauči sve o mjesecima u godini i njihov redoslijed. Dvanaest pjesmica o mjesecima napisao je Siniša Cmrk, a ilustrirala Željka Mezić. Slikovnica je namijenjena djeci vrtićkog i ranog osnovnoškolskog uzrasta, a pogodna je iz izvedbe u obliku igrokaza, recitacija i školskih/vrtićkih priredbi.


ŠTAND ŠKOLSKE KNJIGE, Paviljon 5
Predstavljanje knjiga i autora:
10,30 - 11,30 sati
Ana Torić "Zaljubljeni medo i druge pjesme"
13,00 sati  
Stipe Botica "Povijest hrvatske usmene književnosti"
15,00  sati
Karlo Budor "Španjolska diplomacija i Nezavisna Država Hrvatska"
17,00 sati
Hrvoje Kovačević: "Tajna Zantara Vidovnjaka", "Kuma Slava, brat i krava", "General Kiro miš", "Tajna mačje šape", "Tajna graditelja straha"   
18,00 sati
Ivan Golub "Pohod milosti − izabrane pjesme"


PROFILOV ŠTAND, Paviljon 5
Predstavljanje knjiga i autora:
12,00 sati
Marko Alerić i Tamara Gazdić-Alerić "Hrvatski u upotrebi"
Razgovaraju Marko Alerić, Tamara Gazdić-Alerić i Jelena Vignjević
14,00 sati
Ankica Begić "Indijanac Komanč, moj brat po krvi"
Razgovaraju Ankica Begić i Mirta Vrančić
18,00 sati
Milana Vuković Runjić „Draga Milana“ u Italiji
Razgovaraju Milana Vuković Runjić i Velimir Visković

*** program za SRIJEDU 13.11. možete vidjeti ovdje.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –