Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 13.10.2016.

Počinje Mjesec hrvatske knjige 2016.
Održava se
15.10.2016. u 12h

Mjesec hrvatske knjige 2016., manifestacija koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost, bit će svečano otvorena u subotu, 15. listopada u 12 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

Nakon pozdravnih riječi Vilijama Lakića, ravnatelja Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“, Željka Burića, gradonačelnika Grada Šibenika, Gorana Pauka, župana Šibensko-kninske županije, Davorke Bastić, predsjednice Programskoga i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige 2016. te Zlatka Hasanbegovića, ministra kulture Republike Hrvatske, okupljeni će imati priliku pratiti bogat kulturno-umjetnički program: Tisućljetni Šibenik – izlaganje Ivice Poljička, predsjednika Gradskoga vijeća Grada Šibenika, nastup Kulturne udruge Šibenske šuštine, koja će izvesti staro šibensko nijemo (mutavo) kolo te nastup klape Sebenico.

Nakon završetka programa uslijedit će posjet izložbama u Knjižnici – Šibenik očima stranaca (građa iz fonda) i Šibenik očima Vladimira Kirina (trinaest izvornih crteža s motivima grada Šibenika iz 1922. i grafičke mape Šibenik hrvatskoga grafičara, slikara i grafičkoga dizajnera Vladimira Kirina).

Mjesec hrvatske knjige održava se od 15. listopada do 15. studenoga, a središnja je tema i geslo ovogodišnje manifestacije Čitam sto nas sat.

Ostali središnji programi:

Obilježavanje 150. obljetnice Čitaonice u Murteru, 15. listopada u 18,00 sati
Izvedbom Diarija, glazbeno-scenskog prikaza iz Memoara Jakova Jurage Čikušića, zvanog Mehan, u izvedbi murterskih pjevača i glumaca amatera svečano će se obilježiti velika obljetnica murterske Čitaonice.

Čitam sto na sat - čitateljski maraton, 21. listopada
Mjesec hrvatske knjige manifestacija je promicanja knjige i čitanja. Na cijelom području Republike Hrvatske u školama, vrtićima, domovima umirovljenika, otvorenim prostorima, knjižnicama, održat će se jednodnevna akcija s ciljem popularizacije čitanja. Čitat će književnici, glumci, knjižničari, djeca, djedovi, bake, roditelji, slučajni prolaznici…
 
Nacionalni kviz za poticanje čitanja Čitam 100 na sat.
Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje za mlade čitatelje koje se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige u organizaciji Knjižnica grada Zagreba - Hrvatskog centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom.
Završna svečanost uz javno izvlačenje i dodjelu nagrada  održat će se u utorak, 15. studenoga u 12,00 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice. U prigodnom programu bit će izvedena dramatizacija ulomka iz romana Ljeto za pamćenje Mire Gavrana. S mladima će se družiti pisci čije su knjige čitali za kviz uz glazbeni nastup KGZ benda.
 
Okrugli stol o poticanju čitanja, Virovitica, 7. studenoga u 11,00 sati 
Okrugli stol o poticanju čitanja kod svih dobnih skupina na državnoj i lokalnoj razini. Sudjeluju knjižničari, nakladnici, udruge 
 
Dan hrvatskih knjižnica, 11. studenoga
Knjižnice, sudionice manifestacije Mjesec hrvatske knjige, obilježit će bogatim programima svoj Dan. Hrvatsko knjižničarsko društvo u prigodi obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica dodjeljuje godišnje priznanje „Knjižnica godine“ u svrhu poticanja inovativnosti, kreativnosti i kvalitete rada svih hrvatskih knjižnica. Ove godine ovo priznanje dodjeljuje se Hrvatskoj knjižnici za slijepe.
 

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.

Više informacija: KGZ

– Mjesec hrvatske knjige 2016. - Programska knjižica –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –