Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
PODCAST • Piše: MV Info • 15.10.2020.

PODCAST: Želimir Periš – Mladenka kostonoga

Ilustracija: Želimir Periš

Želimir Periš čita ulomak iz romana Mladenka kostonoga (Naklada OceanMore, 2020.). Riječ je o obimnom romanu od pedeset i više glava od kojih svaka na svoj način vlastitom vizurom i vlastitim glasom pripovijeda fragment života vještice, vidarice, iscjeliteljice Gile, koja je živjela u Dalmaciji u 19. stoljeću. 

Pročitani ulomak dio je glave osam u kojoj brat Čarlo izgovara polovicu dijaloga ukopan u zemlju u kojoj ga Gila liječi od poskova ugriza.

– PODCAST: Želimir Periš – Mladenka kostonoga –

Moderna vremena · PODCAST: Želimir Periš – Mladenka kostonoga

Želimir Periš rođen je 1975. u Zadru. Objavio je knjigu kratkih priča "Mučenice" (2013.), zbirku poezije "X" (2016.), romane "Mima i kvadratura duga" (2013.) i "Mima i vaše kćeri" (2015.). Sa Stašom Aras pokrenuo je i vodio radionice pisanja Otpis u Zadru. Organizirao je mnoge ZaPisove književne večeri i promocije mladih, srednjih i starih autora iz domovine i regije. Urednik je više knjiga uključujući zbornik radova udruge Zadarskih pisaca ZaPis i više knjiga u nakladi Centra za kreativno pisanje. Također je jedan od direktora festivala književnosti i kulture KaLibar bestiVal.

Snimio: Želimir Periš
Obrada zvuka: Paula Margaretić

Želimir Periš

Mladenka kostonoga

  • Naklada OceanMore 07/2020.
  • 448 str., tvrdi platneni uvez
  • ISBN 9789533321073

U Beču je 1882. godine priveden, pretučen i policijski saslušan guslar Želimir Periš (44, Zadar), koji je spjevao ep o vještici Gili, kaže prva glava romana 'Mladenka kostonoga'. Njegova četiri rimovana deseterca i sažetak sadržaja uvode nas u svaku od 50+ glava Kostonoge koje nelinearno, 'muzikalno' i mozaično pričaju brutalnu priču o životu nesretne progonjene žene i djeteta joj Carevića. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –