Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 21.01.2020.

Predavanje i predstavljanje knjige Andrije Mutnjakovića 'Imperator Diokletianus Dalmata'
Održava se
23.01.2020. u 18h

Predavanje i predstavljanje knjige akademika i arhitekta Andrije Mutnjakovića "Imperator Diokletianus Dalmata: Veliki rimski graditelj" (u izdanju Art studia Azinović), održat će se u četvrtak 23. siječnja, s početkom u 18 sati, u Oris Kući arhitekture u Zagrebu (Kralja Držislava 3).

Knjiga o Dioklecijanovom životu i djelu obuhvaća dokumentiranu sintezu njegova porijekla i graditeljskog opusa. Poglavlje "Salona" daje informacije o dioklecijanovom ilirskom porijeklu i zavičaju. Poglavlje "Rim" obrađuje arhitekturu Dioklecijanovih termi kao najvećih i jedinih sačuvanih carskih termi. Poglavlje "Palmira" istražuje revitalizacije grada i gradnju njegove palače. Poglavlje "Antiohija" razmatra gradnju novog grada Antiohija i carske palače. Poglavlje "Egipat" analizira funkcionalne karakteristike sagrađenih vojnih logora i Tebe kao imperijalne palače. Poglavlje "Sirmij" analizira Dioklecijanov udio u gradnji grada i carske palače poglavlje "Nikomedija" sakuplja poznate podatke o gradnji njegove carske prijestolnice. Poglavlje "Split" analizira arhitektonsko-urbanistički fenomen Dioklecijanove palače, najsačuvanije antičke palača. Poglavlje "Arcus novus" zaključuje knjigu s prikazom njegova, srušenog, trijumfalnog slavoluka u Rimu.

Tema knjige (format 24x30 cm, 370 stranica, tekst engleski i hrvatski jezik) nisu arheološka istraživanja, konzervatorski zahvati, morfološka istraživanja, a niti aktualno stanje razvalina. Knjiga obuhvaća teoretske, grafičke, plastične i digitalne restauracije mogućeg izvornog izgleda Dioklecijanovih zgrada i urbanih ambijenata.  

Cilj je knjige istražiti i sintetizirati jedinstveni graditeljski pothvata rimskog cara ilirskog porijekla na temelju razumijevanja našeg identiteta kao baštinika rimske kulture Ilira. Svrha je knjige da se kod nas i u svijetu neobrađena tema graditeljstva Dioklecijana kvalitetno i jasno predoči širem sloju naših građana, te da se u svijetu promovira respektabilni doprinos dalmatinskog Ilira u formiranju novovjekovnog europskog identiteta, arhitekture i kulture.  

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –