Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 06.04.2009.

Predavanje : 'Čitači elektroničkih knjiga : sučelja, metafore i uporaba'
Održava se
07.04.2009.

U utorak, 07. travnja 2009. s početkom u 19:00 u net kulturnom klubu Mama u Zagrebu (Preradovićeva 18), održat će se predavanje 'Čitači elektroničkih knjiga : sučelja, metafore i uporaba', koje će održati Tomislav Medak i Marcell Mars u sklopu projekta 'Budućnost knjige u digitalnom dobu'.

Elektronički čitači knjiga (e-readeri, e-čitači) predstavljaju tehnologiju i medij u fazi sazrijevanja. Međutim, dostupnost ekranske tehnologije elektroničke tinte (e-ink), recentni napori najvećeg svjetskog distributera knjiga Amazona i elektroničkog giganta Sonyja da ponude tehnološke i tržišni model za e-čitače, popularnost čitanja knjiga na mobitelima, napredni tehnološki koncepti kao što je plastični e-čitač velikog formata Plastic Logic ukazuju da elektronički čitači kucaju na vrata svakodnevnice.

E-čitači nude nam mogućnost čitanja na uređajima posve nalik knjizi, ali na elektroničkom papiru bolje razlučivosti od tiskanog papira, uz mogućnost vođenja digitalnih bilješki, uz dostupnost čitave biblioteke knjiga direktno iz memorije uređaja, uz pristup mreži koji omogućuje da skinemo, posudimo, kupimo knjigu čim je poželimo čitati.

U ovom će se izlaganju Tomislav Medak i Marcell Mars pozabaviti s e-čitačima, bitnim pomacima koje oni donose u odnosu na knjigu kao fizički medij - kao sučelje prema tekstu i kao komunikacijski medij, prednostima i nedostacima u odnosu na tiskanu knjigu, poželjnim smjerovima razvoja tehnologije i dr.

Seriju predavanja 'Budućnost knjige u digitalnom dobu' organiziraju Kulturtreger i Multimedijalni institut. Predavanja, diskusije i čitanja održavat će se utorcima u ožujku, travnju i svibnju u klubu za net.kulturu MAMA i književnom klubu Booksa.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –