Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 07.07.2015.

Predstavljanje antologije hrvatske renesansne književnosti 'The Glory and Fame / Dike ter hvaljen'ja'
Održava se
16.07.2015. u 12h

Svečano predstavljanje antologije hrvatske renesansne književnosti "The Glory and Fame / Dike ter hvaljen'ja" priređivača Vladimira Bubrina i Vinka Grubišića održat će se u četvrtak 16. srpnja u 12 sati u dvorani Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu (Trg Stjepana Radića 3).

O knjizi će govoriti:

Marin Knezović, ravnatelj HMI-ja,
Sanja Nikčević, Umjetnička akademija,Osijek;   
Antun Pavešković, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti;
predsjednik Hrvatske Akademije Amerike John Kraljic
i priređivači.

Knjiga sadrži antologijski izbor iz hrvatskoga renesansnog pjesništva, proze kao i dramskih djela, na engleskom jeziku. Namjera je djela predstaviti inozemnom čitatelju izbor iz pjesničkih, proznih i dramskih djela pisanih na hrvatskom jeziku u razdoblju renesanse, tj. otprilike od posljednje četvrtine 15. st. do oko 1600. godine.

Priređivači su Vinko Grubišić - književnik i dugogodišnji profesor Sveučilišta Waterloo, kroatist, komparatist i latinist, objavio je niz knjiga i studija o hrvatskoj književnosti te prijevode s više jezika na hrvatski i s hrvatskoga na engleski; Vladimir Bubrin - publicist i prevoditelj, doktorirao je na Odsjeku za slavenske jezike i pravne znanosti Sveučilišta u Torontu, objavljuje u uglednim slavističkim časopisima, a na engleski je preveo više djela hrvatske književnosti.

Grubišić i Bubrin čitatelju podastiru izabrane ulomke, rijetko čitava djela (dakako: ona kraća) te nastoje olakšati razumijevanje starih tekstova brižno priređenim znanstvenim aparatom koji uključuje rječnik. Nakladnik knjige je Hrvatska Akademija Amerike / Croatian Academy of America iz New Yorka.

Hrvatska renesansa je, uz poljsku, imala među slavenskih narodima najplodniju književnost te jedina među slavenskima očituje izrazito mediteransku sastavnicu.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –