Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 11.09.2018.

Predstavljanje 'Dnevnika iz tuđine' Vande Boras Podravac
Održava se
13.09.2018. u 13h

Svečano predstavljanje knjige "Dnevnik iz tuđine" autorice Vande Boras Podravac održat će se u četvrtak 13. rujna s početkom u 13 sati u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu (Trg Stjepana Radića 3).

Knjigu će predstaviti: ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić; Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika; Vesna Kukavica, urednica te Vanda Boras Podravac, autorica. Predstavljanje vodi Ljerka Galic.

Autentično svjedočanstvo hrvatske emigrantkinje 20. stoljeća Senjkinje Vande Boras Podravac (1930.) dojmljiva je priča o stradanjima hrvatskoga naroda i prilagodbi životu u novim sredinama od Buenos Airesa do Canberre. Autorica, sociologinja i aktivistica civilnih udruga hrvatske zajednice u Australiji, nastoji postići dokumentarističku uvjerljivost egzilantskih pustolovina koje su iza 'željezne zavjese' ostavljale jedan nepravedan svijet, a uvodile nju i njezinu obitelj u svijet novih izazova na drugim meridijanima, s nizom drukčijih prepreka poput jezičnih barijera ili pak kulturoloških razlika u stilu života. Autorica nastoji svojim radnim angažmanom, i uključivanjem supruga i djece u institucije nove sredine, postići nužnu adaptaciju i bijeg iz iracionalnih i traumatiziranih izbjegličkih stanja u koordinate stvarnosti, što joj srećom i uspijeva. Za svoj rad autorica je primila visoko odlikovanje Kraljice Elizabete II The Medal of the Order of Australia.

Vanda Boras Podravac

Dnevnik iz tuđine : Stradanja hrvatskog naroda u XX. stoljeću gledana kroz prizmu jedne hrvatske obitelji

  • Hrvatska matica iseljenika 04/2010.
  • 180 str., meki uvez
  • ISBN 9789536525546
  • Cijena 100.00 kn
Rastanak s najmilijima 1954., život u progonstvu, roditeljstvo daleko od zavičaja, borba za etnička prava Hrvata u domicilnim multietničkim društvima svijeta 60-ih i 70-ih godina, sudjelovanje hrvatskoga iseljeništva u ostvarenju sna o neovisnosti Hrvatske 90-ih, prvi posjet oslobođenoj domovini nakon 38 godina progonstva tek su neke teme zabilježene u "Dnevniku iz tuđine".

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –