Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 19.05.2009.

Predstavljanje 'Feljtona' Rikarda Jorgovanića
Održava se
20.05.2009.

Predstavljanje "Feljtona" Rikarda Jorgovanića, koji su nakon 65 godina ponovno tiskani u nakladi Hrvatskozagorskog književnog društva (zadnje izdanje tiskano je 1943. godine), održat će se u srijedu, 20. svibnja 2009. u 19 sati u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu (Trg bana Jelačića 7/I).


O knjizi će govoriti:

Božidar Petrač, priređivač,
Vladimir Poljanec, urednik Biblioteke,
Božidar Brezinščak Bagola, književnik.
Voditelj Tribine DHK je Hrvoje Kovačević.

Rikard Jorgovanić, pjesnik, pripovjedač i feljtonist hrvatskog predrealizma rodio se u Malom Taboru kraj Huma na Sutli 11. travnja 1853., umro je u Zagrebu 24. listopada 1880. Gimnaziju pohađa u Zagrebu, školuje se u plemičkom konviktu, nepune dvije godine je i u klerikatu, no školovanje napušta 1873. ne maturiravši. S prijateljima putuje šest mjeseci po Italiji, kad započinje i aktivnije književno stvarati. Po povratku živi u Slavoniji kao informator u grofovskim kurijama. U Zagrebu je od 1878. godine i radi kao urednik podlistka u “Obzoru”.

Prvom se pjesmom javio u zagrebačkom časopisu “Zvijezda” 1871., da bi kontinuirano pisao poeziju sve do kraja života uglavnom u časopisu “Vienac”.

Od 1873. godine do smrti napisao je priličan broj pripovijedaka. Uz Augusta Šenou u hrvatskoj književnosti najavio je realističku pripovjedačku usmjerenost.

Značajan je i njegov prinos žanru feljtona u hrvatskoj književnosti. Iako je ostao u sjeni Šenoina imena i djela, Rikard Jorgovanić jedan je od najtalentiranijih pisaca svoje generacije a zbog prerane smrti, na žalost, nije se uspio u potpunosti umjetnički afirmirati.
 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –