Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 08.12.2015.

Predstavljanje francuske biblioteke hrvatskih pjesnika
Održava se
10.12.2015. u 18:30h

U četvrtak, 10. prosinca u 18,30 sati u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu bit će predstavljena biblioteka hrvatskih pjesnika Domaine croate/Poésie u izdanju francuske izdavačke kuće L'Ollave.

Jean de Breyne, glavni urednik biblioteke, i sam je pjesnik, a za hrvatsku je umjetnost i poeziju već dugi niz godina vezan zahvaljujući supruzi Martini Kramer, likovnoj umjetnici i prevoditeljici, s kojom živi u Provansi. Biblioteku je pokrenuo 2012. godine, u želji da francuskim čitateljima približi veoma živo i heterogeno, a u Francuskoj gotovo sasvim nepoznato pjesničko stvaralaštvo. Namjera mu je sustavno pratiti hrvatsku pjesničku produkciju i godišnje objaviti dva naslova - izbor pjesama nekog od klasika 20. stoljeća, te zbirku ili izbor nekog suvremenog pjesnika.

Jean de Breyne uređuje biblioteku Domaine croate/poésie u suradnji s Martinom Kramer, Brankicom Radić i Vandom Mikšić, koje su ujedno i prevoditeljice svih dosad objavljenih knjiga, njih ukupno osam. Tako su 2012. objavljene zbirke Slavka Mihalića i Branka Čegeca, 2013. knjige Antuna Šoljana i Sibile Petlevski, prošle su godine prevedeni Antun Branko Šimić i Gordana Benić, dok je ove godine izbor pao na Zvonimira Mrkonjića te Vandu Mikšić, koja je ljetos kao pozvana pjesnikinja gostovala na festivalu Voix Vives de Méditérranée en Méditerranée na jugu Francuske.

Uz urednika i prevoditeljice, u predstavljanju biblioteke Domaine croate/poésie u Medijateci sudjelovat će i pjesnici Zvonimir Mrkonjić, Sibila Petlevski, Gordana Benić i Branko Čegec, a pozdravni govor održat će veleposlanica Republike Francuske u Hrvatskoj, gđa Michèle Boccoz.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –