Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 11.11.2009.

Predstavljanje Grafičkih mapa na poeziju Antuna Šoljana i Vaclava Havela
Održava se
12.11.2009.

Predstavljanje Grafičkih mapa na poeziju Antuna Šoljana i Vaclava Havela akademske slikarice Zdenka Pozaić Vujanović, održat će se u četvrtak, 12. studenog 2009. godine, s početkom u 12:00 sati u velikom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

U predstavljanju sudjeluju:

· mr. sc Mikica Maštrović, voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu,
· prof. dr.sc. Dubravka Sesar Dorotić, predstojnica Katedre za češki jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu,
· dramski umjetnik Dragan Despot,
· akademik Tonko Maroević,
· dramska umjetnica Branka Cvitković,
· Iva Körbler, povijesničarka umjetnosti i likovna kritičarka,
· akademska slikarica Zdenka Pozaić Vujanović.

Deset pjesama Antuna Šoljana i deset grafika Zdenke Pozaić čini drugu po redu grafičko-pjesničku mapu u biblioteci Pjesnik, čiju nakladu i oblikovanje potpisuje sama grafičarka.

U svakom su primjerku po dvije Šoljanove pjesme prepjevane na francuski, češki, talijanski, engleski i njemački, od kojih ona na stranom jeziku čini par s hrvatskim originalom i oblikuje košuljicu za jedan grafički list. Grafički su listovi izrađeni u tehnikama visokoga tiska, linorezu i drvorezu te otisnuti, kao i pjesme, na 160 g/m2 papiru Veline Arches blanc.

Visoka zanatska razina otkriva vrsno poznavanje grafičkog medija što je u spoju s vrlo finim senzibilitetom za riječ i bogatim iskustvom u izradi grafičko-pjesničkih mapa i bibliografskih izdanja iznjedrilo pravi likovno-pjesnički simposion.

Prva knjiga-mapa iz biblioteke Pjesnik posvećena je mladenačkim stihovima Vaclava Havela i prošle je godine u Pragu uručena bivšem češkom predsjedniku.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –