Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 26.01.2007.

PREDSTAVLJANJE : Hrvatska revija 4
Održava se
30.01.2007.

Predstavljanje novog broja časopisa "Hrvatska revija", napose priloga o kinematografima (autori: Benić, Berković, Bibić, Pavičić, Peterlić, Škrabalo, Tadić, Tribuson, Turković), održati će se 30. siječnja 2007. u 12 sati u Palači Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4, Zagreb.

"Hrvatska revija" u ovom je broju pozornost poklonila kinematografima ili popularno kinima, dvoranama u kojima se prikazuju filmovi. Uredništvo je na to nagnala činjenica da su kinematografi u posljednjih desetak godina doživjeli velike promjene. Nekadašnje kinodvorane na koje smo dugogodišnjom posjetiteljskom praksom naviknuli, za mnoge su bile vrlo važni punktovi, svojevrsni prozori u svijet. No, osim rijetkih iznimaka, tradicionalna kina uglavnom više ne služe svojoj nekadašnjoj svrsi.

Kao i obično kada je o ovom časopisu riječ cilj nam je bio zabilježiti i podsjetiti, oteti zaboravu. Zato smo se obratili istaknutim filmskim teoretičarima, novinarima pa i filmskim stvaraocima (scenaristima, redateljima) te ih zamolili da pišu o kinima koja su oni zapamtili jer su im nešto značila. U prilozima naših autora riječ je o gradskim kinima, kvartovskim kinima, ljetnim terasama i kinotekama koja su dio povijesti naših gradova i neraskidivo su povezana s odrastanjem cijelih naraštaja.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –