Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 14.02.2017.

Predstavljanje Hrvatskog iseljeničkog zbornika 2017.
Održava se
15.02.2017. u 13h

Predstavljanje Hrvatskog iseljeničkog zbornika 2017., u tiskanom i elektroničkom obliku, održat će se u srijedu 15. veljače u 13 sati u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu (Trg Stjepana Radića 3).

Zbornik kojemu je tema uloga žene u iseljeništvu, ali i izazovi egzodusa mladih iz Hrvatske, predstavit će: Mirjana Ana-Maria Piskulić, v. d. ravnateljica HMI-a; Božo Skoko, Fakultet političkih znanosti; Marina Perić Kaselj, Institut za migracije i narodnosti Sveučilišta u Zagrebu, te urednica Vesna Kukavica.

Voditeljica promocije: Lada Kanajet Šimić

 

Hrvatski iseljenički zbornik 2017. – ur. V. Kukavica, Hrvatska matica iseljenika, Zagreb, 2017

Hrvatski iseljenički zbornik 2017. sa sažetcima na engleskom i španjolskom jeziku ima osam tematskih cjelina – naslovljenih Znaci vremena, Kroatistički obzori, Baština, Mostovi, Povjesnica, Duhovnost, Znanost te Nove knjige – koji se sastoje od 32 samostalna autorska priloga. Građa je raspoređena na 452 stranice i ilustrirana s 65 fotografija, zrcaleći suvremeno iseljeničko stvaralaštvo. Središnja je tema većine autora ovogodišnjega sveska uloga žene u iseljeništvu, ali i izazovi egzodusa mladih iz Hrvatske.

Autori Matičina godišnjaka iz domovine i inozemstva, čija mreža okuplja tristotinjak suradnika sa svih kontinenata, činjenično ruše stereotipe u javnosti o našoj dijaspori i pružaju vjerodostojan mozaik hrvatskog iseljeništva 21. stoljeća, čiji naraštaji žive izvan domovine u višejezičnim i višekulturnim sredinama razvijenoga svijeta. Naslovnicu krasi fotografija obnovljenog vukovarskog dvoraca Eltz, u kojem je smješten Gradski muzej Vukovar - dobitnik nagrade Silletto Europskoga muzejskog foruma za rad s lokalnom zajednicom, 2016.  (Snimio: Hrvoje Cvitanić); dok zadnji ovitak donosi rad dizajnera Doriana Celcera na temu Europske prijestolnice kulture – Rijeke, 2020.  

Više!

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –