Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 11.05.2009.

Predstavljanje knjiga Ivana Lovrenovića
Održava se
12.05.2009.

Predstavljanje knjiga Ivana Lovrenovića "Sedam dana po Bosni" (Naklada Ljevak, 2009.) i "Katakombe u Varcaru" (VBZ, 2008.), održat će se u utorak, 12. svibnja 2009. u 19 sati, na 6. zagrebačkom sajmu knjiga u Profil Megastoreu u Zagrebu (Bogovićeva 7).

Govornici: Miljenko Jergović, Nenad Rizvanović i autor Ivan Lovrenović.

"Sedam dana po Bosni" - Ono što ovu prozu čini začudnom jest to što ona, mimo svojih žanrova, bilježi malo o živome svijetu. Putuje se, uglavnom, po grobljima i okolo njih, obilazi se nevidljivi svijet, u kojemu su najživlja imena i toponimi. Međutim, atmosfera nije ni tmurna, ni grobljanska - o, daleko od toga! - riječ je o prozi ispunjenoj vedrinom i nevjerojatnim unutarnjim ozarenjem. Kao stari fratar koji se oprašta od ovozemaljskog života, vjerujući u Kraljevstvo Nebesko, tako se pisac oprašta s jednom Bosnom. Velika je to priča, nakon čijeg se čitanja i gledanja, čovjek osjeti sretnim što je postojala.

"Katakombe u Varcaru" je žanrovski raznorodna knjiga, sklopljena od ogleda i eseja pisanih u posljednjih dvadesetak godina. Kroz tematski okvir Bosne i njezine povijesti Ivan Lovrenović ispisuje iskustvo generacije koja je vlastitom kožom svjedočila rođenje i smrt jugoslavenskoga komunizma. Neki od ovih ogleda svojedobno su se mogli čitati kao vrsta recepta ili preporuke. Gubitkom svojih dnevnih povoda i razloga oni nisu izgubili na angažiranosti, ali su se iz novinskih članaka i kolumni pretvorili u vrhunsku nefikcionalnu i ispovjednu prozu, onakvu kakva se u Hrvatskoj do Lovrenovića nije pisala. 

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –