Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 23.11.2009.

Predstavljanje knjiga iz biblioteke 'Parnas' Matice Hrvatske
Održava se
24.11.2009.

Predstavljanje knjiga iz niza Likovne umjetnosti u sklopu biblioteke 'Parnas' Matice Hrvatske - "Et in Arcadia ego" Erwina Panofskyja i "Englesko u engleskoj umjetnosti" Nikolausa Pevsnera -

održat će se u utorak 24. studenog 2009. u 18 sati u Knjižari Matice hrvatske u Zagrebu (Ulica Matice hrvatske 2).

Knjige će predstaviti:

Marko Grčić,
Nikica Petrak,
Igor Zidić.


Nikolaus Pevsner "Englesko u engleskoj umjetnosti"

Što je zajedničko djelima engleske likovne umjetnosti i arhitekture, na koji način i u kojoj mjeri politička tradicija, rasa, nacija i klima mogu oblikovati (nacionalnu) umjetnost, i naposljetku, jesu li Englezi uopće umjetnička nacija? S obzirom da su kao nijedan drugi europski narod stvorili »tako jadan kompleks manje vrijednosti o vlastitim estetskim sposobnostima«, čini se kao da su čekali jedan mjerodavan pogled »izvana« kako bi odgovorili na to pitanje. I doista, u Nikolausu Pevsneru, njemačkom protestantu židovskoga podrijetla koji se u Englesku doselio nakon inauguracije nacističke vlasti u Njemačkoj, Englezi su dobili najpouzdanijeg tumača vlastite umjetnosti.

U njegovu djelu koje povezuje povijest umjetnosti s geografijom umjetnosti središtem istraživanja postaju umjetnički procesi, pokreti i stilovi koji nastaju međusobnim prožimanjem ili antagonizmima između nacionalnoga karktera i duha vremena u čemu Pevsner otkriva nestalne i ambivalentne, ali tipično engleske osobitosti u engleskoj likovnoj umjetnosti. Prema Pevsneru, najveći je problem engleske umjetnosti što je na račun jakih i tradicionalnih engleskih svojstava poput razumnosti, tolerancije i poštene igre izgubila vremenom na fanatizmu, »ili barem na onom intezitetu koji jedino može iznijeti ono najveće u umjetnosti«.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –