Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 15.10.2008.

Predstavljanje knjiga 'Osobnost' i 'Ljubavnikov dar/Prijelaz'
Održava se
16.10.2008.

Predstavljanje knjiga “Osobnost” i “Ljubavnikov dar/Prijelaz” indijskoga pjesnika i mislioca Rabindranatha Tagorea, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, održat će se u četvrtak, 16. listopada 2008. s početkom u 19.00 sati u prostoru Hrvatske Paneuropske Unije u Zagrebu (Jurišićeva 1A).

O knjigama će govoriti Ivan Andrijanić, Mislav Ježić, Sanko Rabar i Robert Mandić, prevoditelj.

Odabrane će pjesme čitati Mirela Videk.

Organiziraju: Hrvatska paneuropska unija - Foedus Paneuropaeum Croaticum i nakladnička kuća Paralele

RABINDRANATH TAGORE  (6 5.1861.–7.8.1941.) također je poznat i kao Robi Thakur, te Gurudev, što znači Božanstveni Učitelj. Rođen je u Kalkuti, u Bengalu, tadašnjoj pokrajini kolonijalne Indije. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1913.
Među njegovom pisanom ostavštinom se nalaze novele, kratke priče, romani, drame, putopisi, eseji, te preko 2000 pjesama. U proznim se djelima najčešće bavi socijalnim pitanjima, političkim idejama, prosvjetiteljstvom, kao i vizijom univerzalnoga bratstva. Tagoreova poezija, osim svojega dubokog duhovnog sadržaja, često izražava prostodušno slavljenje ljubavi.

Osim pisanja se bavio skladanjem, a u zrelijim godinama i slikarstvom. Odrastao je proučavajući velika djela indijske misli, ali na njega su također utjecali i velikani zapadne civilizacije, čije je stavove pomnjivo proučavao.

Proputovao je praktički cijeli svijet, održavajući žive kontakte s čuvenim ljudima svojega doba poput Mahatme Gandhija, Alberta Einsteina, Jawaharlala Nehrua, Bertranda Russella, Williama Butlera Yeatsa… Bio je čovjek renesansnog značaja, uvijek se sasvim predajući svemu što radi, a u sve svoje postupke, odnose i djela unosio je rijetko viđenu mjeru čovječnosti.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –