Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 01.10.2009.

Predstavljanje knjige Andrije Štampara 'Dnevnik s putovanja 1931.-1938.'
Održava se
02.10.2009.

Predstavljanje novog izdanja nakladnika Srednja Europa, knjige uglednog hrvatskog liječnika, eksperta međunarodnih zdravstvenih organizacija Andrije Štampara - "Dnevnik s putovanja 1931.-1938.", održat će se u sklopu proslave Dana Škole narodnog zdravlja 'Andrija Štampar', u petak, 2. listopada 2009. godine u 13 sati u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar u Zagrebu (Rockefellerova 4).

Knjigu će predstaviti:

Akademik Zvonko Kusić, tajnik Razreda za medicinske znanosti HAZU
Akademik Marko Šarić, recenzent knjige
Prof.dr.sc. Damir Agičić, Izdavačka kuća „Srednja Europa“
Prof.dr.sc. Jadranka Božikov, v.d. direktora Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“

O knjizi:

Ugledni hrvatski liječnik, ekspert međunarodnih zdravstvenih organizacija, dr. Andrija Štampar vodio je ovaj "Dnevnik" na svojim putovanjima po svijetu između 1931. i 1938. godine.

Tijekom vođenja "Dnevnika" Štampar je bio ekspert Zdravstvene organizacije Lige naroda i Rockefellerove fondacije, savjetnik kineske vlade u doba režima Chiang Kai-sheka, pozvani predavač na brojnim uglednim sveučilištima, stručnjak koji je bio cijenjen i čije se mišljenje uvažavalo.

Susretao se s različitim ljudima, od predsjednika i ministara do diplomata i glasovitih profesora i znanstvenika. Bio je svjedok brojnih događaja, poput talijanske okupacije Abesinije, Japansko-kineskog rata, sovjetskih petoljetki, pojave diktatura u Europi.

No međutim, u "Dnevniku" je Štampar opisivao i male povijesti, sudbine običnoga čovjeka, prije svega seljakâ, u vrtlozima rata, neimaštine, bolesti i osobnih tragedija, kao i svoj osobni životni put te život njegove obitelji, tragedije, padove i uspone.

Knjigu su uredili i priredili: dr.sc. Željko Dugac i akademik Marko Pećina
 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –