Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 26.11.2014.

Predstavljanje knjige 'Antička dramaturgija' Vladana Švacova
Održava se
27.11.2014.

Predstavljanje knjige "Antička dramaturgija : Antropografija antičke drame" autora Vladana Švacova, jednog od osnivača studija dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, održat će se u četvrtak, 27. studenog u 12 sati, u dvorani Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu (Trg maršala Tita 5).

O knjizi će govoriti: Sibila Petlevski, akademik Boris Senker te urednik knjige Bojan Marotti.

Antička drama jedan je od neprijepornih temelja kulture zapadne civilizacije. Na tom su temelju gradili pisci, dramatičari, slikari, kipari i glazbenici od Staroga vijeka do današnjih dana. No antička (helenska) drama nije jedinstveni i savršeno homogeni entitet, nego vrh piramide koju čine povijesna zbivanja (od prethistorijskih događaja do zbivanja dokumentiranih tekstom), mitologija, kult, moral, filozofija, književnost koja prethodi drami te sami pisci-dramatičari. Kako je helenska drama nastajala, odakle su i kakvi su kamenčići toga divovskog mozaika, ishodišno je pitanje kojim se bavi Vladan Švacov.

Vladan Švacov bio je svestran intelektualac i umjetnik: redatelj, dramaturg, teatrolog i prevodilac. Knjigu "Antička dramaturgija" dovršio je, ali nije dospio objaviti za života. Ovo je njezino prvo izdanje, upotpunjeno podacima o objavljenim radovima i režijama dramskih i glazbenih predstava Vladana Švacova.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –