Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 12.02.2024.

Predstavljanje knjige 'Grad je sinteza' Saše Šimprage
Održava se
14.02.2024. u 18h

Foto: Bosnić+Dorotić

Predstavljanje knjige Grad je sinteza – Razgovori o Zagrebu u izdanju Vizkulture, održat će se u srijedu, 14. veljače u 18 sati, u prostorima Udruženja hrvatskih arhitekata u Zagrebu (Trg bana J. Jelačića 3/1.kat).
 
Riječ je o knjizi koja okuplja intervjue koje je analitičar prostora i publicist Saša Šimpraga, tijekom dugogodišnje suradnje s Vizkulturom, vodio s brojnim stručnjacima/kinjama za područje urbanizma u Zagrebu: arhitektima/icama, ubanistima/icama, krajobraznim arhitektima/icima, povjesničarima/kama umjetnosti, konzervatorima/icama i ostalim kolegama/icama relevantnim za (javni) prostor i planiranje grada. 

Knjigu će na promociji predstaviti autor svih razgovora u knjizi Saša Šimpraga, urednici Jelena Pašić i Ivan Dorotić, dizajner Zoran Đukić te gosti sugovornici: povjesničarka umjetnosti dr. sc. Silva Kalčić i krajobrazni arhitekt Marijo Spajić, predsjednik Udruženja krajobraznih arhitekata Hrvatske, čiji se razgovori također nalaze u sadržaju knjige. 
 
Dvadesetak razgovora okupljenih unutar knjige Grad je sinteza objavljeno je tijekom godina na Vizkulturi u sklopu serije tekstova o urbanističkom razvoju grada, pridruženo im je nekoliko razgovora iste tematike nastalih za srodne projekte Saše Šimprage te nekoliko novih tekstova nastalih isključivo za knjigu. Ukupno 28 individualnih ili grupnih razgovora daje uvid u povijesne i aktualne aspekte urbanističkog razvoja i potencijala grada, a pruža i vizije o urbanističkim alternativama za Zagreb. Pojedini tekstovi odnose se na povijest i aktualno stanje nekih od zagrebačkih četvrti, drugi se dotiču dovršenih i nedovršenih dijelova grada, novoizgrađenih objekata, zatim trgova i parkova, pješačkih zona i javnih prostora, obnove grada s fokusom na povijesnu jezgru i historicističke zgrade, elementa vode u javnom prostoru i druge gradske detalje, ali i mogućnosti održivih i klimatskih aspekata Zagreba. Fokus svih razgovora je na budućnosti i potencijalima grada. 

Foto: Bosnić+Dorotić

Knjiga donosi pojedinačne i(li) zajedničke razgovore sa sljedećim sugovornicima: Maroje Mrduljaš, Zoran Hebar, Borislav Doklestić, Niko Gamulin, Marija Barović, Dino Belamarić, Dominko Blažević, Igor Ekštajn, Tajana Jaklenec, Aneta Mudronja Pletenac, Branimir Rajčić, Morana Rozić, Tomislav Soldo, Dubravka Vranić, Silva Kalčić, Azra Suljić, Željka Čorak, Jesenko Horvat, Zlatko Uzelac, Sebastian Bogi, Mario Jukić, Suzana Dobrić, Nikša Božić, Marijo Spajić, Janko Večerina, Krešimir Ivaniš, Cvijeta Biščević, Irena Šimić, Ratko Miličević, Tihomir Jukić, Ivan Mlinar, Boris Dundović, Petar Puhmajer, David Kabalin, Snješka Knežević i Marko Špikić.
 
Saša Šimpraga je autor knjige Zagreb, javni prostor i urednik nekoliko knjiga u području arhitekture i umjetnosti. Osnivač je i voditelj platforme 1postozagrad, dugogodišnji suradnik portala Vizkultura i niza drugih medija.

Izdavanje knjige sufinancirali su Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija RH, uz produkcijsku podršku Igepa Plana papira te Kerschoffset tiskare, a partner promocije knjige je Udruženje hrvatskih arhitekata – UHA.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –