Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 11.04.2008.

Predstavljanje knjige 'Građani plemići : Pad i uspon rapskoga plemstva'
Održava se
12.04.2008.

Predstavljanje knjige Dušana Mlacovića «Građani plemići : Pad i uspon rapskoga plemstva» (Leykam international, 2008.) održati će se u subotu, 12. travnja 2008., s početkom u 18 sati u franjevačkom samostanu Sv. Eufemije (Kampor), na otoku Rabu.

Knjiga «Građani plemići : Pad i uspon rapskoga plemstva» pruža detaljan pregled historiografskih elemenata rapske, jadranske i mediteranske srednjovjekovne povijesti. Nastala je na osnovu autorovog dugogodišnjeg istraživanja obimne arhivske građe, pohranjene na Rabu te u brojnim domaćim i stranim institucijama.

U knjizi, priča o rapskome plemstvu u srednjem vijeku započinje u prvoj polovici 19. stoljeća, kada su plemići iz bivših mletačkih zemalja morali dokazivati svoje plemstvo novom suverenu, austrijskom caru. U činjenici da su vlast u Velikom vijeću nekada dijelili s pučanima, tadašnji su rapski plemići naišli na veliku prepreku u procesu dokazivanja vlastitog plemstva. Njihove poteškoće proizašle iz sveopćeg nerazumjevanja imanencije plemenitosti njihovih srednjovjekovnih predaka danas su sastavni dio rješenja tog zahtjevnog problema hrvatske srednjovjekovne povijesti.

Dušan Mlacović je rođen 1966. u Celju. Osnovnu je školu pohađao u Rogaškoj Slatini, a srednju u Celju. Studirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Diplomirao je 1992. radnjom 'Rab u 14. stoletju' za koju mu je dodijeljena fakultetska Prešernova nagrada za studente. Od 1994. znanstveni je novak na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Ljubljani. Magistrirao je 1997. radnjom 'Družbeni in ekonomski odnosi na Rabu v anžujski dobi 1358-1409 (Nobiles et populares)'. Doktorirao je 2006. disertacijom 'Rabsko plemstvo v poznem srednjem veku'. Od 2001. 2003. bio je pročelnik Odsjeka za gospodarstvo Rogaške Slatine, a od 2003. do 2005. istraživač i voditelj projekta u Znanstveno-istraživačkom centru Bistra Ptuj.

Od 2006. zaposlen je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Ljubljani gdje predaje povijest Jugoistočne Europe u novom vijeku. Istražuje srednjovjekovnu povijest jadranskih urbanih sredina i njihova plemstva, povijest slovenske balneologije i pitanja interakcije urbane materijalne kulturne baštine i razvitka.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –