Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 10.01.2024.

Predstavljanje knjige 'Kapitalizam i Smrt' Gorana Pećanca
Održava se
12.01.2024. u 19h

Predstavljanje knjige "Kapitalizam i Smrt" Gorana Pećanca (Jesenski i Turk, 2023) održat će se u petak, 12. siječnja s početkom u 19 sati u Klubu Močvara u Zagrebu.
 
Knjigu će predstaviti:

O knjizi:

Namjera knjige je povezati nekoliko aktualnih/akutnih psiholoških, ekonomskih i ontoloških fenomena. Suvremeni subjekt je atomiziran; kasna, izgarajuća verzija kapitalizma, našeg kulta smrti, je kroz žalosno relevantne Marxove sisteme alijenacije i etabliranjem konzumerizma kao jedinog vrijednog projekta rastočila smislene veze između ljudi i između čovjeka i njegovih potencijala (jedan od tih potencijala može, naprimjer, biti i sposobnost davanja sebstva u projekte veće od sebstva).

Ključni motor konzumerizma i marketinga kao njegovog propagandista je, bijeg od smrti. Subjekt koji je na ovaj način usamljen i izoliran suočen je s izborom očajnika – može vrisnuti (uvrede) u bezdan interneta, kolektivnu knjigu žalbe za kupce i pogrešno interpretirati ovu psihičku abreakciju kao političku akciju – i/ili konzumirati jače.

Ili, gledano iz druge perspektive, možemo reći da konzumerizam nudi shizofreni double-bind princip; tržište nas uvjerava da smo posebni, ali nam materijalni uvjeti istog tog tržišta potvrđuju upravo da nismo posebni – klasna pokretljivost je, već nekoliko desetljeća okamenjena, a i roba i iskustva koji se nude baš nama, ponuđeni su zapravo svima. Na koncu smo svi posebni na isti način.

Kao i patološko prejedanje i konzumerizam kao propaganda sreće dugoročno može pokazati samo da samolijek umrtvljivanja ne funkcionira. Knjiga predlaže da je jedino rješenje ono koje bi se na društvenim mrežama označilo cringeom – povratak čovjeka zajednici i kao političkoj i kao ontološkoj stvarnosti. U eri trule pragmatičnosti, mora nas goniti upravo slijepi fanatizam utopije. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –