Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 15.12.2023.

Predstavljanje knjige Krešimira Rogine 'Tri pilule' u Osijeku
Održava se
19.12.2023. u 19h

Krešimir Rogina

Predstavljanje knjige Krešimira Rogine pod nazivom "Tri pilule", održat će se u utorak 19. prosinca u 19 sati u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku (Europske avenije 9). 

"Tri pilule" je knjiška trilogija Krešimira Rogine koja se sastoji od "Enchiridiona", plave pilule za smirenje, "Retro/spekcije", zlatne pilule dugovječnosti te "Bukvara (sveudilj vodvilj)", crvene pilule za razbuđivanje.

U trilogiji poznati arhitekt objašnjava brzo mijenjajući svijet oko sebe prvenstveno sam sebi kako bi svoje zamisli mogao prenijeti natrag i cijelom tom svijetu. Riječ je o priručnicima, uputstvima za upotrebu, te zbirkama recepata koje ostavljaju dovoljno prostora za nadopunu i dopisivanje, ali i konfrontaciju, što je uvelike dobrodošlo na teritoriju u kojemu je, riječima autora, svima sve dobro, odnosno gdje je razina kritičkog mišljenja, pogotovo među mladima, jedna od najnižih na planetu.

Žestoko se obračunavajući s budalaštinama koje nam se svakodnevno nude u formi plaćenih oglasa, poput najnovijeg bisernog hvalospjeva o "garaži s pogledom na more", Rogina otvara niz kanala za ozdravljenje "rvacke tetute", kako je naziva, citirajući poznatog američkog arhitektonskog barda Petera Eisenmanna da "knjige traju duže od arhitekture".

Duhom nadvladati tupu, repetitivnu, tromu, dosadnu i glomaznu materiju njegovo je "poslanje" od samih početaka karijere kada s kolegom Vinkom Penezićem gotovo istovremeno osvaja dvije prve nagrade na natječajima, jednu u Zagrebu a drugu u Tokiju. Otada realizira niz građevina raznorodnih tipologija, pa tako i prvu novu zgradu u oslobođenom Vukovaru, poznatu "Crnu udovicu", sedam puta osvaja nagrade na natječajima u Tokiju, četiri puta nastupa na Venecijanskom bijenalu te gradi i zdanje prijateljstva s Hrvatskom u Japanu.

U svojoj misiji uspostavljanja jedne nove kulturne klime on više gleda prema naprijed nego prema natrag, najavljujući i četvrtu, crnu pilulu za osvješćenje "Jedan/jedan" koja je već uvelike u nastanku.

Sve to, a i mnogo više, detaljnije i zabavnije, moći ćete poslušati u Muzeju likovnih umjetnosti Osijek gdje će Krešimir Rogina na svoj prepoznatljivo vrckav i vispren način predstaviti svoj najnoviji pisani rad. U duhu adventskog darivanja, svaki će posjetitelj moći potpuno slobodno preuzeti svoj osobni primjerak.

Srdačno ste pozvani preuzeti svoj osobni primjerak Crvene pilule za razbuđivanje!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –