Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 01.12.2008.

Predstavljanje knjige 'Lea Deutsch : zagrebačka Anne Frank'
Održava se
02.12.2008.

Predstavljanje biografije slavne male glumice - “čuda od djeteta", koja je stradala u ustaškom holokaustu - “Lea Deutsch : zagrebačka Anne Frank”, autora Pavla Cindrića, održat će se u utorak, 2. prosinca 2008. u 19 sati u auditoriju Židovske općine u Zagrebu (Palmotićeva 16).

O knjizi će govoriti: Zora Dirnbach, Boris Senker, Velimir Cindrić, Relja Bašić i Ivica Prtenjača.

Ulomke čita Vlatka Bjegović.

Lea Deutsch smatrana je između dva rata u Zagrebu glumačkim čudom od djeteta. Glumila je, pjevala i plesala u prepunim kazališnim kućama. Prvu je ulogu u zagrebačkom HNK odigrala 1932. s pet godina, a posljednju 1941., dvadesetak dana prije proglašenja NDH. U tih 10 godina odigrala je 17 uloga, a bila je tako popularna da su kazališta naručivala komade koji su bili posebno napisani za nju.

Bila je glumica zbog koje se odlazilo u kazalište, o kojoj su pisale sve zagrebačke novine, koja je često nastupala na radiju…Sve joj to nije pomoglo da preživi rat. Nisu pomogle ni intervencije njenih kazališnih prijatelja, ni židovski pokušaji da je se prebaci u Palestinu. Odmah nakon uspostave ustaške države djevojčica je izbačena iz kazališta, malo potom iz škole, a 1943., kad je imala samo 16 godina, uhićena je, zajedno sa svojim mlađim bratom i majkom, i poslana u Auschwitz.

Umrla je u vagonu, prije nego što je stigla u logor.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –