Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 16.06.2009.

Predstavljanje knjige 'Moć ukusa' Zbigniewa Herberta
Održava se
17.06.2009.

Predstavljanje knjige "Moć ukusa : Izbor iz djela" Zbigniewa Herberta, jednoga od najznačajnijih poljskih pjesnika, esejista i dramatičara XX. stoljeća, održat će se u srijedu, 17. lipnja 2009. u 19:30 sati u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Knjigu će predstaviti Zvonko Maković i Jolanta Sychowska Kavedžija, a izabrane će pjesničke i esejističke dijelove iz knjige pročitati Alma Prica.

Knjiga "Moć ukusa" donosi izbor najboljih tekstova Zbigniewa Herberta. Iako su u izboru zastupljeni tekstovi iz različitih književnih formi u kojima se Herbert okušao - dvadesetak antologijskih pjesama, devet eseja i jedna drama - riječ je organski povezanoj cjelini prožetoj poetičkom dosljednošću unutar koje autor uspostavlja plodonosan dijalog između sadašnjosti i prošlosti, pojedinca i povijesti, istine i laži, konkretnog i apstraktnog, pragmatičnosti i idealizma, službenih i prešućenih verzija prošlosti.

Zbigniew Herbert (Lavov, 1924-Varšava, 1998), klasik suvremene poljske književnosti, debitirao je kao pjesnik 1956. godine. Objavio je desetak pjesničkih zbirka, tri knjige eseja, a također je autor nekoliko drama, od kojih je najcjenjenija "Spilja filozofā" (Jaskinia filozofów, 1956).

Dobitnik je dvadesetak poljskih i međunarodnih književnih nagrada i priznanja - među kojima su i one najprestižnije, izuzev, nažalost, Nobelove nagrade. Njegova su djela među najčešće prevođenima s poljskoga na druge jezike.

Knjigu su objavili Disput i Hrvatsko filološko društvo.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –