Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 27.01.2009.

Predstavljanje knjige 'Modernizam u praksi' Feđe Vukića
Održava se
28.01.2009.

Predstavljanje knjige "Modernizam u praksi" Feđe Vukića, u izdanju Meandarmedie, održat će se u srijedu, 28. siječnja 2009. u 12 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).

Knjigu će predstaviti:
Matko Meštrović,
Milan Pelc,
Ivan Rogić i
Feđa Vukić.

O knjizi:

Kako je nastao i što je izvorno značio pojam dizajn u hrvatskom jeziku i kulturi, a što znači danas? Knjiga "Modernizam u praksi" tematizira na teorijskoj i historiografskoj razini fenomen projektiranja materijalnih predmeta i simboličkih značenja za masovnu proizvodnju. To je segment društvene djelatnosti koji se u hrvatskom jeziku i kulturi danas standardno naziva dizajn, a u slovenskom oblikovanje. Ta terminološka dvojnost bila je povod istraživanju u namjeri otkrivanja eventualne razlike u značenju dvije inačice pojma koje referiraju na uglavnom isti sklop metodičkih postupaka.

Knjiga stoga analizira i prati teorijski diskurs konstrukcije pojma oblikovanje u Hrvatskoj i Sloveniji tijekom pedesetih godina kroz četiri konteksta, a dalje pojavu i inicijalno definiranje pojma dizajn u Hrvatskoj, posebno nakon uvođenja privredne reforme 1964. godine. Kroz pregled stvaranja i historiografskom interpretacijom raspravlja se semantičko polje oba pojma u relaciji s kulturnim i političkim kontekstom.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –