Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 26.02.2016.

Predstavljanje knjige Sandre Uskoković 'Lovro Perković'
Održava se
29.02.2016. u 19h

Predstavljanje knjige Sandre Uskoković "Lovro Perković : Estetika prostora i senzibilitet konteksta" (Exlibris, 2015) održat će se u ponedjeljak 29. veljače s početkom u 19 sati, u Društvu arhitekata Zagreb (Trg Bana Josipa Jelačića 3/1).

O knjizi će govoriti Feđa Vukić, Maroje Mrduljaš i Tomislav Premerl.

Opisujući i obrađujući arhitektovu biografiju, građevne tipove, vremenska razdoblja, knjiga nudi čitatelju polazište za upoznavanje jednog aspekta bogate i specifične povijesti moderne arhitekture u Dalmaciji, istražene i opisane kroz djela Lovre Perkovića. Pri tome je autorica nastojala Perkovićeva djela objasniti kao kritičke argumente, a ne samo kao predodređene paradigme, polazeći od toga da je svaka arhitektura svojevrsni argument izražen u materijalu.

Knjiga je pokušaj da se Perković sagleda ne samo kao arhitekt, već i kao urbanist, teoretičar, inženjer, kako bi se približili njegovom umjetničkom duhu i umu, namjerama u pozadini pojedinačnog djela, ali i tenzijama između idealne vizije i ograničavajuće realnosti. Perkovićeva arhitektura ne bi postigla svoje puno značenje da nije prekoračila društveni sadržaj, budući da Perković nije bio ni ideolog ni estetičar: njegove ideje su poticale oblike, a oblici ideje.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –