Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 18.11.2014.

Predstavljanje knjige Vitomira i Jurja Belaja 'Sveti trokuti'
Održava se
19.11.2014.

Predstavljanje knjige Vitomira i Jurja Belaja "Sveti trokuti : Topografija hrvatske mitologije" održat će se u srijedu 19. studenoga u 19 sati, u Atriju Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu (Trg maršala Tita 10).

Knjigu će predstaviti:

Vladimir Goss (Sveučilište u Rijeci),
Andrej Pleterski (Znanstvenoraziskovalni center SAZU, Inštitut za arheologijo, Ljubljana),
Damir Zorić, gospodarski tajnik Matice hrvatske,

te autori

Vitomir Belaj
(Sveučilište u Zagrebu) i
Juraj Belaj (Institut za arheologiju, Zagreb).

Knjiga "Sveti trokuti : Topografija hrvatske mitologije" interdisciplinarno je djelo u kojem autori obrađuju jedan do sada neuočen segment stare, pretkršćanske vjere hrvatskih predaka. Temelji se na pretpostavci da su oni prigodom zauzimanja novoga teritorija izvodili određene obredne radnje pomoću kojih su unosili svoje bogove u novoosvojeno područje i smjestili ih u krajolik. Otkrivanjem tragova tih radnji mogu se utvrditi neke pojedinosti postupka zaposjedanja nove domovine i osvijetliti povijesna zbivanja i organizaciju življenja o kojima ne govori ni jedan pisani dokument.

Specifičan metodički pristup i postavljanje pitanja u ovoj knjizi posve su novi i do sada (osim nekoliko članaka obojice autora) nitko u nas o tome nije pisao. Tematski se autori naslanjaju na istraživana Andreja Pleterskoga, a metodički (ne i tematski) na djela Radoslava Katičića.

Stoga će se na ovom predstavljanju teorija koju su iznijeli autori prvi puta predstaviti javnosti i osvjetliti s više aspekata. Osobito je značajno da će knjigu predstaviti i slovenski antropolog Andrej Pleterski, prvi istraživač koji je uočio tročlane mitske strukture u krajoliku i koji je postavio kostur terije koja je omogućila istraživanja tročlanih struktura i na hrvatskom prostoru.

Pitanja doseljenja Hrvata na ovdašnje prostore pa i samo njihovo podrijetlo često je bilo prijeporno i u dnevnopolitičke svrhe korišteno pitanje. Knjiga je jedan je od dobro utemeljenih znanstvenih odgovora na pitanja koja se postavljaju o predpismenoj i nezapisanoj hrvatskoj povijesti.

Knjigu je objavio nakladnik Ibis grafika u suradnji s Maticom hrvatskom i Institutom za arheologiju iz Zagreba.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –