Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 03.02.2023.

Predstavljanje monografije 'Aleksandar Marks'
Održava se
07.02.2023. u 14h

Predstavljanje monografije „Aleksandar Marks” uz prigodnu jednodnevnu izložbu posvećenu ovom vrsnom animatoru, grafičaru, ilustratoru i slikaru rođenom 1922. godine u Čazmi, održat će se u utorak 7. veljače u 14 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. 

Na predstavljanju monografije sudjelovat će prof. dr. sc. Ivanka Stričević, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. O knjizi će govoriti prof. dr. sc. Frano Dulibić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Hrvoje Turković, hrvatski filmski teoretičar, kritičar i sveučilišni profesor u mirovini, Jadranka Kruljac-Sever, voditeljica Galerije Aleksandar Marks Gradskoga muzeja Čazma, mr. sc. Tamara Ilić-Olujić, voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te dr. sc. Maja Cepetić Rogić, ravnateljica Gradskog muzeja Čazma i urednica monografije.

Na prigodnoj izložbi izložit će se djela Aleksandra Marksa iz fonda Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te odabrana djela iz Galerije Aleksandar Marks koja pokazuju svu raskoš njegova djelovanja kao ilustratora i grafičara. 

Djelo Aleksandra Marksa iznimno je značajno u vidu najranije animacije na našim prostorima. Bio je glavni crtač prvog hrvatskog crtanog filma u boji „Crvenkapica”, 1954. godine. Djelovao je u različitim studijima za crtani film te se od 1956. godine i osnivanja Studija za crtani film Zagreb filma zapošljava tamo do mirovine. Začetnik je izrazite moderne likovnosti crtanog filma iz koje nastaje pojam Zagrebačka škola crtanog filma. Za animirane filmove na kojima je radio nagrađivan je na mnogim domaćim i svjetskim festivalima. Po vokaciji Marks je primarno bio ilustrator i grafičar te se uz animaciju bavio ilustriranjem knjiga, udžbenika i časopisa, tjednika, dizajnom, a kraće vrijeme i stripom. Iako nagrađivan autor animiranog filma u zemlji i inozemstvu, u današnjem širem društvenom diskursu Marks je ostao nepoznat i neprepoznat, čak i u lokalnoj sredini. 

Ovom znanstveno-stručnom publikacijom nastalom povodom njegovog 100. rođendana želi se naglasiti važnost lika i djela Aleksandra Marksa te popularizirati njegova ostavština koja se čuva i prezentira u okviru djelatnosti Gradskog muzeja Čazma. Monografija će ujedno osigurati trajan i kvalitetan stručno-znanstveni sadržaj koji će od pomoći biti učenicima, prosvjetnim djelatnicima, studentima, istraživačima, znanstvenicima i svoj široj zainteresiranoj javnosti.

Organiziraju: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Gradski muzej Čazma

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –