Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 07.09.2020.

Predstavljanje monografije 'Zauvijek mlad – Sedamdeset godina Zagrebačkog kazališta mladih'
Održava se
08.09.2020. u 18h

Predstavljanje monografije "Zauvijek mlad – Sedamdeset godina Zagrebačkog kazališta mladih" održat će se putem ZKM Zoom razgovora u utorak, 8. rujna u 18 sati na Facebook stranici ZKM-a.

O knjizi će govoriti: ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković, autor monografije, hrvatski dramaturg, kazališni kritičar i publicist, Hrvoje Ivanković, koji će o stvaranju i održanju bezbroj puta isticane specifičnosti i pogonske snage ZKM-ova umjetničkog ansambla razgovarati s doajenkama ZKM-a, glumicama Uršom Raukar i Slavicom Jukić, koja je sve do mirovine svojim glumačkim ostvarenjima obilježila veliki dio povijesti Zagrebačkog kazališta mladih, uz koje je bila vezana gotovo od samih njegovih početaka, točnije od 1950.

Monografija donosi pregled je povijesti Zagrebačkog kazališta mladih, od njegovih početaka u godinama poslije Drugog svjetskog rata, kada je pod imenom Pionirsko kazalište utemeljeno kao jedna u nizu sličnih institucija koje su trebale okupljati djecu i postupno ih uvoditi u čaroliju kazališta te u etičke i ideološke norme društva, do našeg vremena, kada je, nakon desetljećâ borbe za vlastitu pozornicu, poetiku i umjetničku autonomiju, postalo jednim od najpoznatijih i najpropulzivnijih kazališta u ovom dijelu Europe. Povod za ovo izdanje je obljetnički, sedamdeseta godišnjica osnutka ZKM-a, no tome unatoč ono ne želi biti prigodničarsko, svedeno na nizanje uspomena ili glorifikaciju svega onoga što se na raznim zagrebačkim pozornicama događalo i uprizorivalo pod nazivima koje je nosio. Namjera mu je što savjesnije i pouzdanije ispisati povjesnicu ZKM-a, pri čemu se knjiga sastoji od dva po metodi, pristupu i opsegu posve različita dijela.

Monografija je publici (za sad) dostupna u online izdanju na platformi Issu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –