Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 10.12.2019.

Predstavljanje zbirke pjesama Ivane Buljan Legati 'Dover'
Održava se
12.12.2019. u 19h

Predstavljanje zbirke pjesama Ivane Buljan Legati "Dover" (Hrvatsko društvo pisaca, Zagreb, 2019) održat će se u četvrtak, 12. prosinca u 19 sati na novoj sceni Akademije dramske umjetnosti F22 u Zagrebu (Frankopanska 22).

Sudjeluju: Ivan Herceg, Nataša Govedić, Sanja Lovrenčić, Sanja Baković, Ivana Buljan Legati i Renata Sabljak.

Druženje će se nastaviti u klubu Backstage (mala opera) u Dalmatinskoj ulici br 5.

"Stihove Ivane Buljan Legati u rukopisu pjesama pod naslovom 'Dover' povezuje metafora vode - kao nečega nezaustavljivog, životnog vira i izvira, ali i isparivog, sklonog nestajanju, što čovjeka plaši i otrežnjava zbog njegove sveprisutne oholosti. Njezina je pjesnička građa od levitiranja i sublimiranja, otklona i zaklona, odustajanja i priklanjanja. Ona suprotstavlja tajne iskona i običnoga, svega što nas neprestano tjera da se zapitamo u kakvom to isprogramiranom, lažnom svemiru živimo. (...) Poezija je to koja ogoljuje i zakriva, poezija duhovne i ljubavne potrage, nedostajanja i nestajanja, bjegova i vraćanja - u jednu točku, u sebe, u tijelo i duh iz kojega/kojih sve počinje, ili je to samo varka i sve se taloži i skuplja u mulj, u blato. Suvremeni je svijet osakaćen, odstranjeni su mu dijelovi važni za sklad, ravnotežu, dijalog - ili, jednostavno, za snove." (Ivan Herceg)

Ivana Buljan Legati rođena je u Zagrebu 20. prosinca 1972. godine. Osnovnu i srednju školu te osnovnu školu za klasični balet završila je u Zadru. Diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Magistrirala je na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskoga fakultetu u Zagrebu.

Predaje scenski govor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Odsjeku glume. Profesionalno igra u hrvatskim kazalištima i na filmu. Radi kao suradnica za scenski govor u kazalištu i na filmu.

Pjesme su joj objavljivane u časopisima "Poezija" i "Tema" te na portalu za književnost i kulturu Strane.ba. Književni prvijenac "Dover" objavljen je 2019. godine u nakladi Hrvatskoga društva pisaca.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –