Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 20.07.2017.

Preminuo hrvatski književnik Zvonimir Majdak

Zvonimir Majdak

Frajerski nokturno Majdak Zvonimir, Petrač Božidar

Hrvatski književnik Zvonimir Majdak preminuo je u Zagrebu u 79. godini, priopćilo je u četvrtak Društvo hrvatskih književnika.
 

Zvonimir Majdak osnovnu je školu završio u Vukosavljevici, a gimnaziju u Virovitici. Studirao je jugoslavenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Književnu karijeru je započeo već u gimnazijskim danima objavljujući pjesme u tjedniku "Virovitički list". Prve objavljene knjige bile su također zbirke pjesama. 

Premda je pisao i televizijske i radijske drame, scenarije, feljtone, kritike i putopise, Zvonimir Majdak se ponajprije afirmirao kao izraziti pripovjedač, napisavši preko dvadeset romana. 1964. godine izdaje roman "Bolest" kojim započinje ciklus njegovih egzistencijalističkih proza u kojima se, najčešće alegorijski, tematiziraju problemi suvremenog života u urbanoj sredini ("Mladić", 1965; "Kćerka",1985; "Starac", 1988; "Krevet", 1990.. 

Majdak je i jedan od začetnika tzv. jeans proze. U svome kultnom romanu "Kužiš stari moj" (1970), koji je doživio uspješnu kazališnu i filmsku premijeru, uvodi u književnost prvi put zagrebački žargon, s izrazima koji su karakteristični za slang mlade generacije. Junake ovih romana ("Stari dečki" (1975), "Gadni parking" (1980)) karakterizira pobunjenički stav prema svijetu i njegovu klišeiziranom jeziku, suprotstavljanje starijoj generaciji i svakom tko je drukčiji, negiranje svih čvrstih društvenih struktura i svakog oblika kanonizirane kulture.

Pod pseudonimom Suzana Rog objavio je više romana u žanru pornografskog romana: ("Baršunasti prut" (1987); "Gospoda" (1988); "Ševa na žuru" (1989); "Ponovo sam nemoralna i pokvarena" (1996).

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –