Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / HINA • 02.11.2020.

Preminuo novinar i književnik Mladen Kušec

Mladen Kušec, foto: YouTube - TEDx Talks

Legenda hrvatskog novinarstva Mladen Kušec, poznat po svojim radijskim i TV emisijama za djecu i mlade kao što su "Tonkica Palonkica, frrr...", "Patuljci pojma nemaju", "Hihotići" i "Bijela vrana" umro je u Zagrebu, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska radio televizija (HRT).

Mladen Kušec rođen je u Zagrebu 1938. godine. U rodnom je gradu završio gimnaziju i studij na Filozofskom fakultetu. Na tadašnjem Radio Zagrebu počeo je raditi 1963. godine Kao novinar i urednik istaknuo se rado gledanim i slušanim radijskim i TV emisijama za djecu i mlade, među kojima "Tonkica Palonkica, frrr...", "Patuljci pojma nemaju", "Hihotići", "Bijela vrana" i dr. Kušecove radijske i TV emisije za djecu, ističe HRT, postale su standard za taj žanr. Bio je urednik Obrazovnog i dječjeg programa Hrvatskoga radija 1989.–94., nakon toga godinu i pol urednik Radio Sljemena.

Autor je tridesetak knjiga pjesama, proze i drama za djecu i mlade ("Dobar dan", "Volim te", "Plavi kaputić", "Lili i Vili", "Slijedi me").

Mladen Kušec dobitnik je više nagrada, među ostalim nagrade HND-a Zlatno pero 1979. (za knjigu "Donatela", nastalu prema radioemisiji "Bijela vrana"), nagrade Mato Lovrak za najbolji roman za mladež 1993. (za roman "Mama, tata i ja"), nagrada na Tjednu radija u Ohridu 1977. i 1983, nagrade Radio Zagreba 1983. te nagrade HRT-a Ivan Šibl za životno djelo 1991. godine.

– Mladen Kušec - Gledaj me u oči (TEDx Talks) –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –