Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Link • Piše: Jasminka Šikić • 27.04.2005.

Priča koja stane na razglednicu

Pokretač ovog web odredišta je Bob Thurber, bivši suradnik časopisa Flashquake i hvaljeni pisac ultra kratkih formi, kojeg nazivaju minimalistom svjetske klase. Žanr kojem se posvetio je “Micro Fiction”, koji se još naziva i “Postcard Fiction”, “Quick Fiction”, “Sudden Fiction”, ili, šire, “Flash fiction”.

Flash fikcija je forma ekstremno kratkih priča, pogodnih za čitanje s jedne internetske stranice. Osim što je zgodan za konzumiranje u današnjem instant tempu, smatra se kako je flash vrlo koristan za piščev razvoj, jer omogućava svakodnevno pisanje bez nužnog nastavljanja na dotad napisano. Drugim riječima, svaki dan je novi dan i novi flash. Iako neka pravila govore da u flash spadaju djela do 1500 riječi, Bob je odlučio dodatno skratiti priču i ovdje objavljuje prozu ograničenu na dužinu između 50 i 800 riječi.

Kako je sam ljubitelj crnog humora, kod odabira mu je važno da je to tekst koji provocira, da je šarmantan i pun stila, a svakako bez melodramatike i forsiranih iznenađenja na kraju. Početkom svakog mjeseca prikupljaju se radovi, za koje je važno da nisu nigdje prije objavljeni ni dostupni na Internetu, a nakon mjesečnog odabira, izabrane pričice ulaze u godišnju papirnatu antologiju.

Kako Bob ističe, Microfiction nije magazin ni e-zine, nego vrsta virtualne vitrine, u kojoj su izloženi dosad odabrani radovi na polju mikrofikcije, koji će predstavljati najbolja ostvarenja tog žanra u ovoj godini.

microfiction.net

– Povezani sadržaj –

Link • 28.05.2014.

Books at BBC

Link • 11.10.2013.

Književnost uživo

– Pretraži sve članke –