Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 03.03.2017.

Program 'Priče uz psiće' za pomoć djeci u čitanju

Barbie (c) Moderna vremena

Zagrebačka Knjižnica Savski gaj uključila se u Nacionalnu kampanju za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati" s radionicama za pomoć djeci u čitanju uz terapijske pse iz Urban Pet centra.

U programu sudjeluju dva registrirana terapijska tima - Sergej Jonke i kujica Kira, te Sandra Ilievski i pas Flick.

Kod djece koja čitaju psu opaža se napredak na mnogim područjima. Počinju bolje čitati, zaboravljaju na smetnje pri čitanju, lakše razumiju pročitani tekst i o njemu razgovaraju. Kad se opuste, postaju samopouzdaniji, a poslije imaju manje teškoće u čitanju pred vršnjacima. Program "Priče uz psiće" Urban Pet centra odobrilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.
 
Radionice su zamišljene za individualni rad, odnosno sa svakim djetetom posebno u trajanju od 20 minuta. Radionice će se održavati srijedom od 18 do 19 sati: 8.3., 22.3., 5.4., 3.5., 17.5. i iznimno u utorak 30.5.2017. godine.

Predbilježbe se primaju unaprijed u Knjižnici na Odjelu za djecu i mladež ili putem e-pošte na adresu knjiznica.savski.gaj@kgz.hr, tako da svako dijete na vrijeme dobije svoj termin. Kontakt osoba Oleandra Cvjetičanin, dipl. knjižničar na Odjelu za djecu i mladež.

Program R.E.A.D. (Reading Education Asistance Dogs) jedinstveni je program osmišljen kako bi se djeci pomoglo da poboljšaju sposobnost čitanja i komunikacijsku sposobnost uz pomoć posebne metode čitanja psu. Pas u programu R.E.A.D.  je terapijski pas osposobljen za obavljanje ove i sličnih funkcija, koje zajedno s vodičem odlazi u škole i knjižnice gdje sluša djecu koja mu čitaju.

U knjižnicama se provodi motivacijski oblik, koji je djeci poučan i zabavan. Naziva se Animal Assisted Activity (AAA) ili Aktivnost uz pomoć životinja.

Zašto čitati uz psa?

Čitanje psima djeluje opuštajuće.
Pas pažljivo sluša, ne procjenjuje, ne kritizira, ne ruga se.
Pas dopušta djetetu da čitanje vlastitim ritmom (bez dakanja).
Dijete pred psom nema straha kao pred vršnjacima.
Čitanje psima je zabavno.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –