Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 07.12.2016.

Projekt 'Hrvatska čita' za Hrvatsku kao zemlju slobodnog i besplatnog čitanja

Hrvatska čita

Iz uredništva projekta Croatia Reads / Hrvatska čita stigla je obavijest koja unosi dašak optimizma u ne baš veselu svakidašnjicu hrvatske e-knjige i e-nakladništva. Prenosimo je u cijelosti:

"Dobro došli u Hrvatsku, otvorenu digitalnu knjižnicu - prvu zemlju na svijetu koja je u potpunosti zona besplatnog čitanja - zemlju u kojoj je ove blagdane dostupno 100.000 vrhunskih knjiga iz cijelog svijeta za besplatno čitanje bilo gdje unutar njenih granica, bez članske iskaznice ili posebnog koda; zemlju u kojoj je pristup pisanoj riječi i znanju pravo svakog čovjeka.

Zadovoljstvo nam je i velika čast obavijestiti građane Republike Hrvatske i njene posjetitelje da ove blagdane u Hrvatskoj mogu čitati besplatno pregršt knjiga iz cijelog svijeta, na raznim jezicima, uključujući i hrvatski. Sve što trebaju napraviti je skinuti besplatnu aplikaciju Croatia Reads (Hrvatska Čita) za Android ili iOS pametne telefone i tablete."


Podsjetimo, projekt Croatia Reads / Hrvatska čita nastavak je priče o zonama besplatnog čitanja koje je pokrenula Hrvatica s njujorškom adresom Mirela Rončević s ciljem omogućavanja slobodnog pristupa knjigama i znanju, mašti i pričama koje one prenose i pobuđuju.

"Ovo je potpuna demokratizacija pisane riječi kakvu do sada nismo vidjeli. Stvorili smo krug u kojem svi imamo korist a pri tom poklonili znanje ljudima bez obzira na njihovu lokaciju i kupovnu moć. Sponzori podržavaju plemenitu misiju koja je jednako vezana za kulturu kao i obrazovanje i turizam i pomažu da se znanje širi posvuda i na taj način oplemenjuju društvo. Izdavači, i s njima autori, su plaćeni za pročitano (zahvaljujući podršci sponzora), a ljudima diljem Hrvatske je pisana riječ na dohvat ruke."

(Mirela Rončević, voditeljica projekta, u HRT-ovom prilogu)


Prvi sponzor besplatnog čitanja u Hrvatskoj je internacionalni portal No Shelf Required koji se zalaže za promidžbu digitalne pismenosti i besplatan pristup znanju za svakog čovjeka, a svoje naslove u digitalnom formatu ustupili su i brojni hrvatski izdavači.

Podsjetimo, projekt je prvi put predstavljen početkom jeseni kada je Café Velvet u Zagrebu postao prva zona besplatnog čitanja u Hrvatskoj.

– FREZ projekt - zone besplatnog čitanja –

FREZ projekt: uđite u "virtualnu" knjižnicu

U Hrvatsku je stigao projekt 'zone slobodnog čitanja' - FREZ - Free Reading Zones, koji vam omogućuje da elektroničkim putem besplatno čitate e-knjige. FREZ je projekt svjetskih izdavača, knjižnica i organizacija koje se zalažu za promidžbu pismenosti i čitanja.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –