Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 06.10.2006.

Promocija knjige Biti žena i predavanje
Održava se
10.10.2006.

U utorak, 10. listopada 2006. u 19 sati u Makronovi će autorica knjige "Biti žena", Anne Wilson Schaef, predstaviti hrvatsko izdanje ove kultne knjige koju je u rujnu izdala nakladnička kuća Planetopija. Ova je promocija ujedno i jedinstvena prilika čuti zanimljivo predavanje autorice te će nakon predavanja predstavnici medija imati priliku postaviti pitanje kao i dobiti besplatan primjerak knjige na poklon.

"Biti žena" jezgrovito tumači teoriju da nije "pogrešno" biti žena. Ona prekoračuje dobne, ali i spolne granice pa je zahvaljujući tome postala ključno djelo teorije osobnosti, koja je dugo bila u sjeni frojdovske psihologije. Nastala je u ranim '80-ima i poslužila kao svojevrsni otponac za cijeli niz tekstova posvećenih osvješćivanju uloge žene.

Anne Wilson Schaef je psihoterapeutkinja međunarodnog ugleda koja radi na području teorije feminizma, psihologije i samoiscjeljenja. Radeći s ljudima i pružajući im odgovore na njihova pitanja i probleme, Anne Wilson Schaef je shvatila da modeli kojima raspolaže psihoterapeutska praksa nisu primjenjivi na žene niti na muškarce pripadnike drugih kultura, već su izraz «bjelačkog muškog sustava» (Anne W. Schaef je iz multikulturalnih SAD-a, i zato naglašava ovo «bjelački»). Budući da je i sama žena, odlučila je što više istražiti načine na koje žene razmišljaju i djeluju, s kojim se problemima susreću i razviti modele koji bi omogućili razumijevanje i jačanje osobne moći žena.

Pritom je organizirala nebrojene radionice i susrete sa ženama kako bi što bolje istražila ovu temu, a u svom pristupu naglašava kako ona ne želi nametnuti svoj odgovor ili vam dati novu teoriju, rješenje..., već ponuditi smjernice koje će nam omogućiti bolje razumijevanje i omogućiti nam tzv. "življenje u procesu". To je još jedan koncept koji je razradila Anne Wilson Schaef, a predstavlja održivi koncept koji podržava življenje, za razliku od 'ovisničkog sustava' koji podržavaju patrijarhalni obrasci, a koji je podjednako destruktivan i za muškarce i za žene. Mi naime često nismo svjesne svih patrijarhalnih obrazaca koji dominiraju u našoj kulturi, a koji nisu održivi, odnosno onemogućuju dublje razumijevanje, a time i rast i promjenu, koji su ljudima svojstveni.

Više o ovoj temi autorica piše i u svojoj knjizi "Biti žena" koja je u rujnu ove godine izašla u izdanju nakladničke kuće Planetopije. "Biti žena" je knjiga koja govori o drugačijoj stvarnosti – stvarnosti koju žene opažaju, istražuju i izražavaju kad god imaju mogućnost učiniti to bez straha. Ova knjiga govori o tome tko smo mi kao žene. Kad shvatimo i prihvatimo to što jesmo, i same postajemo jasnije i prihvaćenije. Knjiga je istinski poticajna, presudno važna, utješna i pronicljiva, ali i optimistična kada pričamo o ženskim osjećajima.

Anne Wilson Schaef ima vrlo zanimljivo životno iskustvo jer je putujući svijetom boravila s pripadnicima urođeničkih kultura, kako bi razumjela po čemu se razlikuju razmišljanje i način djelovanja ljudi tih kultura i zapadnjački sustav razmišljanja. Na temelju ovog iskustva nastala je njezina knjiga "Native Thinking for White Minds". Kod nas su prevedene "Meditacije za žene koje previše rade", "Meditacije za odvikavanje" i "Meditacije za one koji možda previše brinu".

Utorak :: 10. 10. 2006 :: 19 sati :: Makronova :: Ilica 72/I

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –