Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 19.01.2009.

Promocija knjige 'Slučajni bestijarij - Meteor je pao na zemlju'
Održava se
20.01.2009.

Promocija knjige "Slučajni bestijarij - Meteor je pao na zemlju", Ljube Pauzina (Aora komunikacije, 2008), održat će se u Booksi u Zagrebu, 20. siječnja 2009. s početkom u 19 sati.

Knjigu, koja se sastoji od romana i zbirke pjesama, uz autora predstavit će Nela Milijić, glavna urednica u Aori, Aida Bagić, autorica pogovora i gošća Vera Vujović. Za dobru glazbu pobrinut će se Mate Matišić na gitari.

"Slučajni bestijarij" roman je sastavljen od fragmentarnih sjećanja neimenovanog pripovjedača na jedno dječačko odrastanje u socijalističko doba, u provincijskom gradu Karlovcu, čiji prostor obilježavaju formativni događaji pripovjedačeva odrastanja. Ako je u samom središtu romana smrt pripovjedačeve sestre na željezničkoj pruzi, oštrina tog sjećanja ublažena je samom strukturom romana kojemu zapravo i nije lako utvrditi središte. Riječ je o, kako to sam autor kaže, priči punoj "dvojaka i rukavaca, zavijutaka i melizama", o pričama koje se "kružno lome, opiru sinkroniji i pravocrtnom redoslijedu."

U zbirci pjesama "Meteor je pao na zemlju", meteor na zemlju pada ravno trideset i devet puta i svaka je njegova putanja neponovljiva. Jednako su tako neponovljivi, kao što primjećuje Branko Maleš u svojoj interpretaciji jedne od pjesama, i mnogi oblici u kojima nam se meteor ukazuje: meteor je stoga ponegdje božanska iskra stvaranja, zatim nezanimljiv pupak koji je iz svemira stigao na planet Zemlju, ponegdje umotan u stvarnosno ruho - puka je hrana, budala koja je pala među Zemljane, zatim aktivni i ambiciozni akter dijaloga između sebe i drugoga sebe…

Ljubo Pauzin
(1954., Ogulin) književnik je i prevoditelj, urednik dokumentarne drame na hrvatskom radiju. Do sad je objavljivao poeziju i drame. Ovo mu je prvi roman.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –