Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 21.01.2022.

Promocija romana 'Vrt od stakla' rumunjske spisateljice Tatiane Țîbuleac
Održava se
27.01.2022. u 18h

Promocija romana „Vrt od stakla“ rumunjske spisateljice Tatiane Țîbuleac održat će se u četvrtak 27. siječnja u 18 sati u Booksi (Martićeva 14, Zagreb).  
  
Roman „Vrt od stakla“, nagrađen Nagradom Europske unije za književnost, nedavno je objavljen u izdanju nakladnika V.B.Z. kao dio trogodišnjeg europskog projekta Na margini. Autorica romana Tatiana Țîbuleac, rumunjsko-moldavska književnica s pariškom adresom, jedna je od najvažnijih i najtalentiranijih predstavnica suvremene rumunjske književnosti. 

O romanu će govoriti prevoditeljica Ivana Olujić i urednica knjige Irena Španić, te autorica Tatiana Țîbuleac koja će se promociji priključiti putem videoprijenosa uz prijevod Gorana Čolakhodžića.

Ulaz je slobodan uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.
Razgovor će se moći pratiti i preko live streama na VBZ Croatia YouTube kanalu. 

O romanu:

Nakon prvog, također nagrađivanog romana „Ljeto kad je moja majka imala zelene oči“, Țîbuleac se vraća tematici majčinstva, voljenog/nevoljenog djeteta, tragičnim posljedicama ljubavi i žaljenja, a u središte narativa stavlja Lastočku – siroče, djevojčicu, majku i ženu – u doba velikih političkih prevrata tijekom i nakon raspada SSSR-a.

Mala osoba u pozadini velikih događanja, Lastočka odrasta u Kišinjevu u Moldaviji, a njezino odrastanje obilježavaju siromaštvo i bijeda, neuzvraćena ljubav, bolest i stalna borba između dva jezika – rumunjskog i ruskog. Kišinjev je multikulturalan i dvojezičan, grad u kojem „zgrade, drveće, semafori, čak i kante za smeće, čak i rupe na cesti govore ruski“, a obitelji govore rumunjski. Lastočka gotovo cijelo jedno desetljeće na ulici skuplja boce, uči varati, braniti se i snalaziti u tom svijetu nasilja i bijede, iz kojeg izlaz vidi u obrazovanju. Stanovnici njezina dvorišta, dobrodušni „mali“ ljudi koji čine kontrastan i slikovit svemir, dio svoje topline prenose i na Lastočku i postaju njezina nova obitelj. No bol zbog roditeljskog napuštanja i pitanja na koja ne zna odgovore nikada je ne prestaju proganjati.

„Poslije koliko uspomena čovjek postane alkoholičar, poslije koliko se izdaja skameni srce djeteta?“ – Vrt od stakla

Tatiana Țîbuleac

Vrt od stakla

  • Prijevod: Ivana Olujić
  • V.B.Z. 12/2021.
  • 126 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789535204336
  • Cijena 149.00 kn

U najtežim godinama komunizma, u Kišinjevu 1980-ih, Ruskinja Tamara Pavlovna spašava djevojčicu Lastočku iz sirotišta. Ono što se na prvu čini kao dobro djelo, ima i svoju drugu stranu. Lastočka gotovo cijelo jedno desetljeće na ulici skuplja boce, uči varati, braniti se i snalaziti u multikulturalnom i dvojezičnom gradu, svijetu nasilja i bijede, iz kojeg izlaz vidi u obrazovanju.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –