Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 26.10.2009.

Promocija trećeg sveska 'Bilježnice namjernog sjećanja'
Održava se
28.10.2009.

Promocija knjige ''Poniženja : Bilježnica namjernog sjećanja III'' Čede Price Plitvičkog, u izdanju Profila, održat će se u srijedu, 28. listopada 2009. u 19 sati u Gliptoteci – HAZU u Zagrebu (Medvedgradska ulica 2).

O knjizi će govoriti Tea Benčić Rimay, Velimir Visković i Zdravko Zima. Ulomke iz knjige čita dramski glumac Tonko Loza.

O knjizi:

Treći i posljednji svezak "Bilježnica namjernog sjećanja", prema riječima samog autora, romaneskni je prikaz društvenog, moralnog i duhovnog života druge polovine 20. stoljeća u Hrvatskoj, od naraštaja krugovaša do konca devedesetih.

Središnji je lik pjesnik, esejist, filozof, govornik i političar Vlado Gotovac, čiji portret autor vješto i s puno ljubavi donosi kroz sjećanja na ključne događaje njegova života, ali i razgovore s autorom (i dugogodišnjim prijateljem) te drugim književnicima kao što su Antun Šoljan, Josip Pupačić, Slobodan Novak, Vladan Desnica i drugi.

Nadjenuvši svom glavnom liku ime Job Gotal, autor je i simbolički doveo u vezu njegove kušnje s onima najpoznatijeg starozavjetnog mučenika. Proganjan od ondašnje vlasti zbog tobožnjeg nacionalizma, osuđivan i zatvaran, jednom riječju – ponižavan (naslov knjige je, nimalo slučajno, Poniženja), kroz Gotovčevu se sudbinu prelama moralna i duhovna slika jednog razdoblja.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –