Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 27.10.2017.

Promocija zbornika 'Stvaranje socijalističkog čovjeka'
Održava se
02.11.2017. u 19:30h

Promocija knjige "Stvaranje socijalističkog čovjeka. Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma", urednika Igora Dude, održat će se u četvrtak 2. studenoga u 19,30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

Knjigu će predstaviti: Igor Duda, Snježana Koren, Željko Krušelj i Damir Agičić.

Knjigu je objavila izdavačka kuća Srednja Europa.

Pioniri i omladinski brigadiri, učenici i nastavnici, radnici i samoupravljači, novinari i fiskulturnici, proizvođači i potrošači, stvaratelji i primatelji visoke, radničke i popularne kulture, komunisti i socijalistički radni ljudi i građani – svi su se zajedno našli u deset poglavlja ovoga zbornika koji proizlazi iz trogodišnjega projekta "Stvaranje socijalističkoga čovjeka". Zajednički su nazivnik svim poglavljima nastojanja u oblikovanju novoga socijalističkog čovjeka u Hrvatskoj kao jednoj od jugoslavenskih republika.

U sustavu koji je nastao prema sovjetskom uzoru, a potom se usmjerio prema samoupravnom i tržišnom socijalizmu, socijalistički se čovjek opisivao kao svestrana stvaralačka ličnost sa svojim odlikama, shvaćanjima i potrebama, no praksa je teško mogla dosljedno slijediti zamišljeni ideal. Autori dolaze iz nekoliko humanističkih disciplina te su raznovrsne izvore analizirali i interpretirali iz perspektive političke, gospodarske, društvene, kulturne i intelektualne povijesti, društvene i kulturne antropologije, kulturalnih studija, filologije i muzikologije.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –