Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 24.02.2016.

Razgovor i pjesnička večer Dana Boehla u Zagrebu
Održava se
25.-26.02.2016.

Dan Boehl

Dan Boehl svestrani je američki umjetnik koji trenutno boravi u Zagrebu u sklopu Pogonovog programa razmjene umjetnika s Akademie Schloss Solitude. Program se provodi u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti, tako da pjesnik stanuje u zgradi MSU-a. Dan obilazi grad, upoznaje ljude, razgovara i dijeli svakodnevnicu sa žiteljima metropole. Što primijeti i doživi uobliči u pjesme koje se mogu pratiti na Pogonovom Twitteru (https://twitter.com/upogoni).

U četvrtak, 25. veljače u 17 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti, Srđan Sandić će razgovorati se Danom o njegovim razlozima za pjesništvo; pjesničkim akcijama; intimnoj ideji pjesništva; vizualnom doprinosu tekstu; procesima nastanka pjesme, nastajanja proze. Navest će ga da otkrije sanja li o tome da će pjesma promijeniti svijet, i ako da – čiji? Zašto se pjesme više čitaju u vremenima raznovrsnih fašizama, zašto se pjesme pišu ili ne pišu iz tog svetog mjesta – boli? Usto, bit će održana i jednodnevna izložba Danove vizualne poezije te prezentacija kratkih video-filmova.

U petak, 26. veljače u 19 sati Dan Boehl nastupit će na pjesničkoj večeri u klubu Booksa gdje će mu se pridružiti Ana Brnardić, Dorta Jagić i Tomica Bajsić. Osim što su za svoju poeziju dobili pregršt nagrada, svo troje su, kao i Dan, proputovali svijeta, što u osobnom aranžmanu, što također u sklopu umjetničkih rezidencija. Ovo će biti večer pjesničkog potiranja granica, kako vanjskih tako i onih unutarnjih.

Dan Boehl diplomirao je englesku književnost na koledžu u Salemu, a potom je studirao poeziju na koledžu Emerson u Bostonu gdje i magistrirao. Radio je u nekoliko muzeja tijekom 2001-2008. a sada radi na Sveučilištu Austin. Utemeljitelj je i urednik neovisne izdavačke kuće Birds LLC od 2009, specijalizirane za poeziju. Objavio je knjigu Kings of the F**king Sea. Jedan je od organizatora popularne Austinske serije čitanja poezije Fun Party i dobitnik stipendija Creative Capital | Warhol Foundation Arts Writers Grant Program, Vermont Studio Center, Akademie Schloss Solitude i Lighthouse Works.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –