Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 31.03.2011.

Razgovor o 'Sindromu vlasti' Radovana Domagoja Devlića na Književnom petku
Održava se
01.04.2011.

Na tribini Književni petak koja će se održati 1. travnja u 20 sati u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3 kat, bit će predstavljena knjiga "Sindrom vlasti" autora Radovana Domagoja Devlića, objavljena posthumno, deset godina nakon autorove smrti. O knjizi će govoriti Boris Švel te voditelj Književnog petka Boris Perić.

"Sindrom vlsti" objavljen je u dvostrukom nakladništvu - Mentor & MH Ogranak Bizovac, i objedinjuje sedam znanstveno-fantastičnih priča, među kojima su i dvije koje su mu donijele "Sferu" - jedinu hrvatsku žanrovsku nagradu. Zbog zajedničkog univerzuma koji opisuju i unutar kojeg se odvijaju, spomenute se priče mogu se čitati kao roman, i to roman koji problematizira genezu kontrole kroz dominirajući sukob između Države i Drugoga personificiran kroz dvije zaraćene strane, dva središnja lika - Kora i kontrolora Lizua. Sukobljavajući spomenute dvije suprotnosti i pripadajuće im ideologije, Devlić pokušava dati integralnu sliku "vječnog rata" - rata između Države/Ideologije i Pojedinca.

Ime Radovana Domagoja Devlića podjednako je poznato čitateljima hrvatskog stripa - autor je epohalnog serijala iz osamdesetih "Macchu Picchu" te čitateljima domaćeg SF-a budući da su njegove priče objavljivane u legendarnom "Siriusu", časopisu na kojemu su odrastale generacije SF poklonika.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –