Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 14.11.2011.

Roman 'Naročito ljeti' Ankice Tomić pobijedio na VBZ-ovom natječaju

Roman "Naročito ljeti" Ankice Tomić, nostalgična autobiografska priča, pobijedio je na ovogodišnjem natječaju VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman u konkurenciji rekordnih 112 rukopisa pristiglih na natječaj te izdavačke kuće, objavljeno je na Interliberu.

Žiri je odluku o pobjedniku objavio na konferenciji za novinare pod šifrom 'safe_from_harm188' ne želeći otkriti ime i prezime dobitnika kako bi ga objavili na druženju u povodu 10 godina nagrade i 20 godina VBZ-a. No kako je dobitnica bila među publikom i u trenutku objave nagrade počela primati čestitke, otkriven je njezin identitet.

Ankica Tomić je rekla kako joj dobitak nagrade djeluje nestvarno jer je "Naročito ljeti" njezin prvi roman, a dosad je napisala tek nekoliko kratkih priča.

„To je autobiografski roman o mom djetinjstvu između 4,5 i devet godina, smješten na otok Brač, a osim što govori o osobnim stvarima iz mog života, pokriva neke političke trenutke i pop-kulturu tog razdoblja“, rekla je 39-godišnja redaktorica, koja je donedavno radila u jednom tjedniku.

Kako stoji u obrazloženju nagrade, roman je nostalgično sjećanje na djetinjstvo koje autorica u prvom licu i iz sadašnjeg vremena opisuje uvjerljivo i suptilno, a povremeno i s dobroćudnom ironijom. Glavna junakinja govori o svakodnevnim zbivanjima u svom mikrosvijetu, vezanima uz starijeg brata, djecu iz susjedstva i odrasle, roman rekonstruira određeni svijet i određeno vrijeme, ali u prvom redu istražuje ljudsku intimu.

Na ovogodišnji, jubilarni, deseti po redu Natječaj V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman pristiglo je rekordnih 112 rukopisa. U završni krug ušlo je 18 rukopisa:

Djevojka koja je pala s Marsa (šifra: Efharisto), Usoljene srdele (šifra: Kremen), Vila Ema (šifra: Minja), Jesti u Dalmaciji (šifra: istipiti), Inkapsulirana tijela (šifra: Bilježnica), Copperfield (šifra: Copperfield), Hrvatski Europučanin (šifra: Albatros), Rođeni na Dan mrtvih, umrli na Dan svih svetih (šifra: Evlija), Ovo nije nova predstava o ratu (šifra: Zg-actor-0001), Nije ovo Twin Peaks (šifra: Pulenat), Bife Frojd (šifra: Skiros), Magda u spokoju iluzije (šifra: Black Beauty), Naročito ljeti (šifra: safe_from_harm 188), Zbirka zbrke (šifra: DTF), Unatoč prirodi i društvu (šifra: Mica Popaj), Usamljenici (šifra: Šabato), Nađi me (šifra: Panteleon), 3)  i  Paklena šljiva (šifra: Kotež).

Od 18 rukopisa koje je odabrao za završni krug čitanja, u najužem krugu favorita ostala su 3 rukopisa:
 
1) Nađi me (šifra: Panteleon)
2) Naročito ljeti (šifra: safe_from_harm188)
3) Inkapsulirana tijela (šifra: Bilježnica)

Među pristiglim rukopisima bilo je šarolikih žanrova, od ljubića, krimića i povijesnih romana do neobičnih mješavina vampirsko-vilinske-mitološko-folklorne tematike, a o pobjedniku su odlučivale nijanse, izjavio je Strahimir Primorac, uz kojega su u žiriju bili Mile Stojić, Zoran Ferić, Julijana Matanović i Vladimir Arsenijević.

Pobjednici natječaja, osim tiskanja romana, bit će dodijeljena i novčana nagrada u brutto iznosu od 100.000,00 kuna.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –